Forradalom és szabadságharc

2022.03.15. 16:38

A forradalom hőseinek emléke előtt tisztelegtek

Törő Enikő

 

A Bihar megyei RMDSZ az elmúlt évekhez hasonlóan Rulikowski Kázmér emlékművénél kezdte a koszorúzásokat március 15-én, főhajtással tisztelegve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Délután 14 órakor Szabó Ödön ügyvezető elnök, Borsi Lóránt ügyvezető alelnök, Meleg Vilmos választmányi elnök, valamint Ritli László és Botházy Nándor helyeztek el koszorút, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség nevében Láber Ferenc nagyvárad-őssi plébános koszorúzott, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Emilian Pavel, Liviu Sabău-Popa és Lucian Costa, a Vidéki Ifjúsági Szövetség részéről pedig Boda Gergely elnök. 

A megemlékezés a román forradalmár, Nicolae Bălcescu szobránál folytatódott. Ezen a helyszínen a felsoroltak mellett a Bihar Megyei Prefektúra részéről Dumitru Țiplea prefektus, valamint Botházy Nándor és Emilian Pavel alprefektusok koszorúztak, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal részéről Florin Birta polgármester, az RMDSZ csillagvárosi szervezetének részéről pedig Oláh Zoltán elnök. A szobornál a Szent László Római Katolikus Líceum részéről Csabai Tünde tanárnő és diákok helyeztek el koszorút, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola részéről pedig Bándi Anita tanárnő. 

Petőfi Sándor mellszobránál idén délután 16 órakor koszorúztak, a fáklyás felvonulást megelőzően, ugyanis ennek útvonala megváltozott. Tisztelegtek az egyházak, valamint az RMDSZ megyei szervezetének képviselői, a Nagyváradi Helyi Tanács RMDSZ-frakciója részéről Pető Dalma és Hunyadi István, a városi szervezet nevében Botházy Nándor ügyvezető elnök, a dél-rogériuszi szervezet és annak nőszervezete nevében Szántó Ildikó választmányi tag koszorúzott. A Nagyváradi Szigligeti Színház részéről Szabó Ágnes, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője helyezett el koszorút.

A rövid ceremóniákon elhangzott a magyar Himnusz és a Szózat, a Bălcescu-szobornál pedig a román Himnusz is felcsendült. 

 

A szerző felvételei 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában