Istentisztelet

2022.03.17. 12:00

A béke fontosságát emelték ki az ökumenikus istentiszteleten

Az ünneplőket házigazdai minőségében Mátyás Attila evangélikus-lutheránus lelkipásztor köszöntötte az egyházak, az RMDSZ és a civil szervezetek által az evangélikus templomban zajlott március 15-i ökumenikus szertartáson.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Dénes István Lukács, a Bihari Református Egyházmegye esperese szerint 1848 hősei olyan örökséget hagytak a ma élő nemzedékeknek, amelyet gyarapítanunk szükséges. Példát adtak a hazaszeretetből, a szabadság utáni vágyból, abból, hogy magyarnak lenni jó még akkor is, ha néha ez nem könnyű, mert áldozatvállalással és lemondásokkal jár. Az örökségüket sokféleképpen ápolhatjuk: ha nem felejtünk el magyarul beszélni, fontosnak tartjuk a magyar oktatást, és gyermekeinket, unokáinkat magyar nyelvű tanintézményekbe járatjuk. Ha a most zajló népszámlálásokon vállaljuk az identitásunkat és a hitünket. Az idei ünneplésünket azonban, bármennyire is fennkölt, beárnyékolja a tőlünk néhány száz kilométerre dúló háború. Amikor hőseinkre emlékezünk, eszünkbe kell jussanak ezért azok is, akik napjainkban is félnek, szenvednek, üldözöttek. Rájuk is gondolnunk kell, a békéért imádkozva, és lehetőségünkhöz mérten segítve nekik, hangsúlyozta.

Kardos József unitárius tiszteletes úgy fogalmazott: egység, egyetértés, béke – mind olyan fogalmak, melyeket jól ismerünk, és egy általunk óhajtott állapotot fejeznek ki. De tudjuk azt is, hogy a vágyakozás nem elég ahhoz, hogy mindezek megvalósuljanak a mi életünkben, a közösségünkben, az otthonaikban, ezekért tenni, mindennap dolgozni kell. Szeretettel, empátiával, türelemmel kell fordulnunk egymáshoz, félretéve az ítélkezést. Vegyük észre az egymásra utaltságunkat, győzzük le a közönyünket, és tegyük félre a fennhéjázást, az önteltséget, váltsa fel ezeket a szolgálatkészség és az alázat. Lássuk be, hogy a széthúzó közösségek lassan életképtelenné válnak, és a béke velünk kezdődik – tanácsolta.

 

Pék Sándor Várad-kerületi római katolikus esperes arra hívta fel a figyelmet: több mint ezer évvel a Miatyánkba azért iktatták be a békességre vonatkozó részt is, mert talán nálunk is jobban érezték a háborúskodás hátrányait. Nekünk a jelenben pedig még erőteljesebben kell kérnünk, hogy „Szabadíts meg, kérünk, Urunk, minden gonosztól; adj kegyesen békét napjainkban, hogy irgalmadból mindenkor bűn és baj nélkül éljünk”. Az ünnepségen közreműködtek: Bejan Miklós (ének), Benczédi Hunor (orgona), illetve díszőrséget álltak kuruc vitézek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában