Sajtótájékoztató

2022.02.10. 12:00

„Túlzottan optimista a megye költségvetése”

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ megyei frakcióvezetője tartott szerda reggel sajtótájékoztatót a Fekete Sas-palotabeli székházban. A téma az e héten kedden elfogadott idei megyei költségvetés volt.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Borsi Imre Lóránt arra hívta fel a figyelmet: Bihar megye 2022-re elfogadott megyei költségvetésének mérlegfőösszege 881,7 millió lej, s ez 71,2 százalékkal nagyobb, mint az előző évi módosított költségvetés értéke. A bevételi oldalon a megyei tanács a saját jövedelmek terén (első sorban a megyei önkormányzatnak a személyi jövedelemadóból visszaosztott adórésznek köszönhetően) 10,9 százalékos növekedésre számít, az állami támogatásokból 15 százalékkal több bevételre tehet szert, de az idei költségvetés első sorban az uniós (külföldi) források országosan 519 százalékos bővülésére alapoz a tavalyi évhez képest. 2021-ben az induló megyei költségvetésben 99,8 millió lejnyi uniós forrás lehívását irányzott elő, s ebből az év végére 57,6 millió lejt (mintegy 58 százaléknyit) tudott a megyei önkormányzat vezetése lehívni. Az idén előirányzott külföldi források értéke 316,8 millió lej lesz, s ennek legnagyobb részét infrastrukturális projektek finanszírozására kívánják felhasználni.

 

A megyei tanács emellett (egy későbbi határozattal) az idén 32,99 millió lejt fog kiosztani a települési önkormányzatoknak helyi fejlesztési projektekre, működési költségekre az állami költségvetésből külön erre a célra elkülönített pénzből. Még az előző mandátumban ugyanis az RMDSZ kezdeményezésére született egy pártok közötti aláírt egyezség a pénzleosztások kapcsán, miszerint a keretösszeg 50 százalékáról a mindenkori megyei tanács vezetősége dönt, a másik 50 százalékról pedig a politikai szervezetek a polgármestereik számának megfelelő arányban – jegyezte meg a frakcióvezető. A kiadási oldalon a megyei költségvetés két fő fejezete közül a működési költségek esetében csak 11,3 százalékos növekedést terveznek az előző évhez képest, a fejlesztési költségek azonban 186 százalékkal növekedhetnek. A bérköltségek terén a legnagyobb mértékben a Bihar Megyei Tanács saját apparátusának béralapja nő 17,9 százalékkal, a Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság esetében a bérjellegű kiadások értéke 2022-ben 4,3 százalékkal, míg a kulturális intézményeknél átlagosan 8,4 százalékkal emelkedik. A fejlesztések terén, a tanügyet leszámítva szinte valamennyi területen nő a beruházásokra használható összeg. A kulturális intézmények a tavalyi 11,8 millió lej helyett 19,4 millió lejt költhetnek fejlesztésekre, itt a legnagyobb tételeket a Körösvidéki Múzeum és a megyei lönyvtár közös Educentre projektje és a Multifunkcionális Kulturális Központ projektje képezi. Külön említést érdemel, hogy a gazdasági jellegű tevékenységek támogatására a tanács a tavalyi 1,4 millió lej helyett az idén 17,8 millió lejt szán, többek között a nagyszabású megyei fejlesztési projekteket irányító Fenntartható Fejlesztési Ügynökség működtetésére, a Nagyváradi Egyetemmel közösen létrehozandó Tudományos és Technológiai Parkra, valamint a megyei gázbevezetési programok finanszírozására. A legnagyobb beruházási kiadások az idén is a szállítási infrastruktúra területén várhatók, gyakorlatilag a költségvetés majdnem 55 százalékát szánják erre a célra. Az idénre tervezett beruházások értéke 482,7 millió lej a tavalyi 158,4 millióhoz képest. A szállítási infrastruktúrára szánt keretösszeg legnagyobb részét, 286,1 millió lejt uniós forrásokból finanszírozzák, 85 millió lejt az állami költségvetésből, illetve a 111,7 millió lejt a megyei önkormányzat saját forrásaiból.

 

Folytatódik 2022-ben a megyei tanács előző vezetése által beindított, uniós finanszírozású, az Erdélyi Szigethegység Útja hat megyét érintő projekt is, de emellett három új nagyobb útberuházást is finanszíroz a megyei tanács: az élesdi körgyűrűt 39 millió lejjel, a Belényes–Vaskohsziklás körgyűrűt 123 millió lejjel, míg a Nagyvárad–Váradszentmárton új útra 73 millió lejt szánnak. A fejlesztések között 6 millió lej lett elkülönítve a tanács kezelésében levő reptér bővítésére és fejlesztésére, és további 1 millió lej a reptér biztonsági rendszerére, de mintegy 10 millió lej jut a Nagyvárad metropolisz-övezetében található megyei utak csatlakoztatására a közútrendszerhez. A nagyváradi körgyűrűre 3 millió, a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út megépítésére pedig 10 millió lej van szánva az idén.

 

„Összességében nem kritizáljuk és nem is dicsérjük a költségvetést, egyszerűen elfogadjuk, hiszen szükség van az intézmény működésére és a fejlesztések mihamarabbi beindítására. Az uniós források lehívása tekintetében talán túl optimista a tervezet, és még sok benne a »ha«. Ha 2021-ben az uniós források 58 százalékát tudta lehívni a megyei tanács, akkor ebből a költségvetésből az uniós források felhasználása a legjobb esetben is alig fogja meghaladni a 30 százalékot 2022-ben. A három induló projektből: élesdi körgyűrű, belényesi körgyűrű, váradszentmártoni bekötőút, ahol 232 millió lej uniós forrásra számít a megyei tanács, reálisan nem lehet több mint 60–70 milliót lehívni. Mivel folyamatosan drágulnak az építőanyagok, a projekteket megakaszthatják – beleértve az 56,4 milliós Erdélyi Szigethegység Útja részprojektet is – az építő cégek követelései a szerződések újratárgyalására. Az jelenthet előnyt a Bihar Megyei Tanács szempontjából, hogy a tanácsban jelenlévő mindhárom politikai szervezet is a kormány része, ezért, remélem, bízhatunk benne, hogy mindannyiunk közös érdeke lesz Bihar megye fejlesztése. Ezt az RMDSZ Bihar megyei képviselete bár bizonyította Bukarestben, talán a jövőben a másik két párt is felzárkózik” – közölte Borsi Imre Lóránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában