Munkálatok

2022.02.23. 07:52

Szépül a nagyváradi Füchsl-ház

BN-összeállítás

 

Folytatódnak a nagyváradi Füchsl-ház felújítási munkálatai. A Kossuth (Independenței) utca 11–13. szám alatti szecessziós stílusban épült palota megújításához tavaly nyáron kezdtek hozzá a váradi ingatlankezelő igazgatóság felügyelete alatt. „Eddig a belső udvarok homlokzatainak helyreállítása történt meg, amelyek a befejezésükhöz közelednek. A munkálatok a tetőszerkezet felújításával folytatódnak, az épület teljes külső homlokzatán felállították az állványzatot, hogy megkezdődhessen a vakolás, és a tetődíszeken is dolgoznak. A tél folyamán az időjárási viszonyok nem voltak megfelelőek a munkavégzéshez, de a jó idő beköszöntével ezek üteme felgyorsult” – mondta Lucian Popa, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal ingatlankezelő igazgatóságának a vezetője. A munkálatok kivitelezésére tizenkét hónap áll rendelkezésére a Drum Asfalt és a Constructorul Sălard cégeknek, a kivitelezési szerződés értéke 3.460.145 lej áfa nélkül. 

 

A munkálatok során kijavítják a homlokzati sérüléseket, kicserélik a megrongálódott tetőelemeket, az ereszcsatornákat és a víznyelőcsatornákat, újravakolják és -festik a külső homlokzatot, restaurálják a homlokzati virágdíszeket, kicserélik az épület, a lakások és az üzlethelyiségek bejáratait és nyílászáróit. Ezzel egyidejűleg a falak (különösen az utcára nézők) nedvességmentesítésére is sor kerül. Az összes külső vakolat leromlott és meglazult, ezért azt eltávolítják és újrafugázzák. Tekintettel arra, hogy a külső vakolat állapotát a sók, ásványi anyagok és a nedvesség láthatóan befolyásolják, ezért különböző magasságban szükség van fertőtlenítő vakolatok használatára. A munkálatok részeként javításokat végeznek a kapukon és az erkélyek kovácsoltvas fémkorlátjain is. A horganyzott fémlemezből készült üvegezést eltávolítják és cinklemezből készült üvegezéssel helyettesítik. A tornyon és a díszítőelemek felületén a meglévő mintázattal megegyező cinklemezt használnak. A munkálatok a nagyváradi önkormányzat belvárosi ingatlanfelújítási programjának keretében valósulnak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában