Invesztíciók

2022.02.08. 15:00

Nyolc község csatlakozhat a gázhálózatra

Facebook/Ilie Bolojan

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ilie Bolojan megyei tanácselnök az elmúlt hétvégén egy Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy az Európai Uniós Projektek Minisztériuma nyilvánosságra hozta azon gázhálózat-bővítési pályázatok listáját, melyeket EU-s pénzforrásokból finanszíroznak. A lajstrom szerint Bihar megyében két beruházást hagytak jóvá: az egyik a nagyváradi metropolisz-övezetben vár kivitelezésre Nagyürögd, Fugyivásárhely és Hegyközpályi községekben, a másik Vaskohsziklás és Belényes térségében Rény, Bontesd, Vasaskőfalva, Drágánfalva és Belényesirtás községekben. A befektetések teljes értéke meghaladja a 30 millió eurót, a munkálatokat pedig be kellene fejezni a jövő év végéig.

 

A tervek szerint márciusban aláírják a finanszírozási szerződéseket, majd közbeszerzési eljárásokat hirdetnek a kivitelező cégek kiválasztása érdekében. Bár a mostani időszakban a gázáremelkedés miatt nem tűnik túl vonzó ötletnek a hálózatra való csatlakozás, Bolojan szerint ezen invesztíciók az elkövetkezendő években hozzájárulnak majd a környéken élők életkörülményeinek javulásához, valamint az említett térségek gazdasági fejlődéséhez. Amúgy összesen 250 millió euró pénzforrás állt rendelkezésre, az igényelt összegek pedig ennek több tízszeresét tették ki, minek következtében sok figyelemre méltó pályázat nem jutott támogatáshoz. Ebbe a helyzetbe került Váradszentmárton és Élesd környéke is, melyek ugyan magas pontszámot értek el az elbírálásnál, mégis hoppon maradtak. „Együtt fogunk működni ezen önkormányzatokkal annak érdekében, hogy társfinanszírozással azokon a településeken is ki lehessen építeni a gázvezeték-rendszert, melyek életképes projektekkel állnak elő. Fontos szerep hárult azokra a polgármesteri hivatalokra, melyek 2020 végén úgy döntöttek, hogy pályáznak. Nélkülük, illetve a tanácsadói csapat és a véleményező szakemberek közreműködése nélkül most nem örülhetnénk a közös sikernek” – fogalmazott a megyei tanácselnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában