Valóságérzékelés

2022.02.26. 11:00

Megkönnyítik a látássérültek hozzáférését az információkhoz

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

A Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage), partnerségben a bukaresti Egyesület az Urbanisztikai Fejlődésért nevű civil szervezettel tavaly két pályázatot nyújtott be: az egyik tapintható felületű A4-es kartonlapok készítésére vonatkozott, melyet látássérült személyek használnának, a másik rövidfilmek forgatására halláskárosultak számára. Finanszírozást ugyan csupán előbbi nyert az Európai Szolidaritási Alapból, de végül helyi költségvetési támogatással mindkettőt sikerül megvalósítani. Angela Lupșea alapítványi elnök a Darvas–LaRoche-házban tartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: abból indultak ki, hogy az épített örökség mindannyiunk közös kincse, ezért senkit sem szabad kizárni abból az élményből, hogy örüljön ezek látványának.

Gabriel Bâclea projektmenedzser kifejtette: ugyan korábban már összeállítottak tapintható felületű A4-es kartonlapokat épületek rajzával más városokban, de legelőször Nagyváradon fogják összekötni a projektjüket azzal, hogy a kedvezményezettek egy QR-kód segítségével élő szavas információkhoz juthatnak az épületekkel kapcsolatban, illetve, ha óhajtják, egy szervezett idegenvezetés keretében járhatják be az objektumokat, önkéntesek segítségével, akiket előzőleg kiképeztek erre.

 

Egyelőre nyolc ingatlant lehet majd ily módon bejárni a nyár végétől: a Darvas–LaRoche-házat, a Cion temploma neológ zsinagógát, a városházát, illetve ennek tornyát, a Fekete Sas-palotát, a Holdas-templomot, a szabadkőműves múzeumot, a Poynár-házat és a színházat. A kartonlapokat nem a bejáratnál szegezik ki a falra, hanem ezzel a kezükben sétálhatnak  a látássérültek, úgymond elvegyülhetnek a tömegben, hiszen éppen az inklúzió a cél, nem az, hogy a többi látogató őket bámulja, mint valami csodabogarakat – magyarázta Angela Lupșea. Hozzátette: az információk román, magyar és angol nyelvűek, annak függvényében, hogy milyen az okoseszköz nyelvezete. De azok a látássérültek is élvezhetik majd a projekt előnyeit, akiknek nincsenek okoseszközeik, mert a Darvas–LaRoche-házban vannak QR-kód leolvasására alkalmas tabletek.

 

Mihai Merca, a Bihar Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete elnökének elmondása szerint 1514 tagjuk van. „Örömmel fogadunk mindent, ami megkönnyíti a valóságérzékülésünket, a hozzáférésünket az információkhoz” – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában