Listen and respect

2022.02.22. 13:30

Meghallgatás és tisztelet: nemzetközi programban vesz részt a Bonitas

Nemzetközi Erasmus-program révén létesült diáktanács a Nagyváradi Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központban, de a projekt keretében egyéb foglalkozások, tevékenységek is lezajlottak az elmúlt időszakban.

Fotó: Bonitas

Pikó Stefánia

 

A 2019-ben kiírt, kétéves Erasmus-pályázat a járvány miatt szünetelt egy ideig, nemrég azonban folytatódhatott a munka, melynek megkoronázása, hogy a résztvevő öt ország – Csehország, Olaszország, Görögország, Szlovákia, valamint Románia – csoportjai ellátogatnak egymás intézményeibe, hogy megtekintsék, ki, mire jutott a projekt ideje alatt. A program elsődleges célja, hogy a résztvevő öt oktatási intézmény diákjai megtanulják, hogyan működik, mi a funkciója a diáktanácsnak, melyek a diákok, gyerekek jogai, mi a demokrácia, illetve tanuljanak a jótékonykodásról, mindemellett a pályaválasztás témája is központi szerephez jutott. A projektben résztvevő pedagógusok, illetve minden iskolából öt-öt diák kapott arra lehetőséget, hogy a közös távmunkát követően ellátogassanak minden országba, ismerkedjenek meg egymás munkásságával személyesen is. Ezen a héten a csoportok Nagyváradon állomásoznak. 

 

A program csehországi főszervezője, Markéta Skachová szerkesztőségünknek elmondta, a Bonitas az egyetlen speciális oktatási intézmény a projektben, tehát az egyetlen olyan iskola, amelyik sérült gyermekekkel dolgozik. Ennek pedig megvannak a hátrányai is, például az, hogy a Bonitastól két diákkal kevesebben vannak azok, akik elutazhattak és elutazhatnak majd ezután az utolsó, görögországi állomásra, ugyanakkor megvannak az előnyei is. „A Cseh Köztársaságban, ahogyan szerte Európában, egyre népszerűbbé vált a sérült gyermekek inklúziója, nálunk is van több speciális iskola, viszont el kell mondani, hogy nem igazán van kapcsolatunk ezekkel. A kommunizmus ideje alatt ezeket a gyermekeket olyannyira elkülönítették, hogy konkrétan azt sem tudtuk, hogy léteznek. Most, hogy már jó néhány éve foglalkozunk a sérült gyermekek bevonásával, látjuk, hogy a népszerűsödés ellenére sem egyszerű a feladat. Ez a projekt nem megfelelő bármelyik sérült gyermek számára, tudatosan és komoly odafigyeléssel kell kiválasztanunk minden egyes diákot.” Hozzátette, több alkalommal is szembesült már azzal, miért nem jó, ha a speciális igényű gyermekeket nem speciális intézményekben helyezik el. „Közel sem kapnak annyi figyelmet, gondoskodást, és fejlesztést, mint itt, a Bonitasban, és az ehhez hasonló iskolákban. Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk, engem és a kollégáimat is igazán meghatotta a Bonitas diákjainak munkája, helytállása” – fogalmazott.

 

 

Oláh Andrea, a Bonitas igazgatója elmondta, az iskola örömmel vállal szerepet minden olyan projektben, melynek célja az érzékenyítés, a sérült gyermekek inklúziója. A Listen and respect, azaz Meghallgatás és tisztelet mottó alatt zajló projektnek, a Bonitas tagsága révén, ez is célja lett. A találkozások alkalmával a cseh, olasz, görög és szlovák diákok is betekintést nyerhetnek egy speciális intézmény működésébe, ugyanakkor közvetlen kapcsolat is kialakul a közös tevékenységek, játékok révén. Hétfőn délelőtt is ennek a kapcsolatépítésnek, ismerkedésnek lehettünk tanúi, hiszen a prezentációkat közös játék követte. Kaptunk az alkalmon, és két játék között egy cseh diákot is megkérdeztünk arról, milyen élményekkel gazdagodott, és hogy tetszik neki a Bonitas. A fiatalember kérdésünkre elmondta, most először jár Romániában, és mielőtt eljött volna, nem sok jót hallott az országról, így kellemes csalódás érte. „Nagyon jó látni, hogy itt, a speciális iskolákban, ilyen jól bánnak a sérült gyerekekkel. Csehországban nem ilyen jó a helyzet, szerintem itt jobb” – mondta. Azt is megtudtuk, hogy eleinte nem értették, miért magyar az intézmény és benne mindenki itt, Romániában, de amikor megérkeztek, erről is tartottak nekik bemutatót, így történelmi felvilágosítást is kaptak.

 

 

Csiza Andorral is beszélgettünk, a Bonitas iskola szavazás alapján megválasztott diáktanácselnökével, aki elmondta, hogy szeretné képviselni diáktársai érdekeit, illetve jó programokat szervezni számukra, mint amilyen például tavaly decemberben a Mikulás-nap volt.

Kincses Adriana, a nagyváradi projektkoordinátor elmondta, a Bonitasban a program ideje alatt a gyermekjogok témájával foglalkoztak, ennek kapcsán készítettek rövid képregényeket, melyeket kiállítottak az iskolában. Ezeket a többi négy résztvevő intézményben is bemutatták, ugyanígy a többiek munkái is megtalálhatók a Bonitas folyosóin.

Az e heti találkozó első napján mindenki nagyon jól érezte magát. A külföldi vendégsereg diákjai már az első foglalkozások alkalmával teljesen nyitottak, együttműködők voltak, és jó véleményt formáltak a házigazda-intézményről, melynek pedagógusai a nyelvi akadályokat is könnyedén átugorva, gördülékenyen vezették le a foglalkozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában