Figyelmeztetések

2022.02.07. 16:00

Megéri szelektíven gyűjteni a hulladékot

Két hónap alatt több mint 500 figyelmeztetést kaptak mindazok, akik Nagyváradon nem gyűjtik szelektíven a hulladékot.

Illusztráció/Pixabay

BN-összeállítás

 

A nagyváradi műszaki igazgatóság 2021-es tevékenységi jelentésében az áll, hogy tavaly nyolc hét alatt 489 természetes személy és 68 lakótársulás esetében észlelt szabálytalanságokat  a kukák átvizsgálásakor a váradi polgármesteri hivatal által létrehozott ellenőrző járőrcsapat. 2021. október 25. és december 31. között a város, a RER Vest és az ECO Bihor vállalatok képviselőiből álló csoportok ellenőrizték a sárga zsákok és a barna kukák tartalmát 126 nagyváradi utca lakóházainál és 176 rogériuszi és szőllősi lakótársulásnál. A legtöbb gondot, úgy látszik, a barna kuka okozza, ebbe ugyanis csak lebomló biohulladék kerülhet, ételmaradékok, nyesedékek stb., ennek ellenére elég sokan dobtak reziduális és újrahasznosítható hulladékot is ide. Minden olyan váradi figyelmeztetést kapott a helyi rendőrségtől, aki nem gyűjtötte szelektíven a hulladékot, és az ellenőrző csoport a zsákokra és a barna kukákra „nem megfelelő hulladék” („deșeu neconform”) feliratú öntapadó matricát ragasztott. A városvezetés bejelentette, hogy az idén folytatni fogja az ellenőrzéseket, és azokat a váradiakat, akiket korábban figyelmeztettek, de azóta sem tartják be a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó előírásokat, meg fogják bírságolni.

 

A RER Vest a tavaly 18.233 tonna hulladékot gyűjtött be a váradi lakosoktól, a cégektől és közintézményektől 23.423 tonnányit szedtek össze, az utcai hulladék mennyisége pedig 17.456 tonna volt. Mindebből 2278 tonnát újrahasznosítottak, 10.110 tonna hulladék pedig energiatermelésre lett felhasználva. Nagyváradon a megtermelt hulladék 26 százalékát sikerült újrahasznosítani, ami jóval kisebb arány, mint a célkitűzésként megszabott hatvan százalék. Mindazonáltal a város nem kellett emiatt pénzt befizessen a Környezetvédelmi Alapba, mert egy törvényi mulasztás miatt az elmúlt évre nem szabtak meg újrahasznosítási célkitűzést a polgármesteri hivatalok számára. Ha az újrahasznosítási célkitűzés hatvan százalék lett volna, akkor Nagyváradnak 1,5 millió lej büntetést kellett volna fizetnie. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában