Komáromi kúria

2022.02.24. 08:37

Kalandpark épül Ottományban

Az ottományi Komáromi kúria bő nyolc évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Azóta a belső kiállítótér folyamatosan gyarapodott térségmegjelenítő tárgyakkal. Jelenleg az ingatlanhoz tartozó dendrológiai parkban egy kalandpark kialakításán dolgoznak.

D. Mészáros Elek

 

A rohamosan „fejlődő” szocializmus éveiben a Komáromi család által többnyire nyári lakként használt ottományi kúria lelakottá vált, nem volt államérdek a magyar juss megmentése, a lassú enyészetre bízták a tárgyiasult múlt eltörlését. A romlás utolsó időszakában már hajléktalanok is előszeretettel vették birtokba a romos épületegyüttest, felgyorsítva annak agonizáló folyamatát. Aztán haló poraiból mégis sikerült megmenteni, felújítani a kúriát, azt követően pedig a kiegészítő épületrészeket. Jelenleg a kúriához tartozó, a faritkaságokkal büszkélkedő dendrológiai parkban ügyködnek egy kalandpark létrehozásán. Horváth Bélával, Szalacs község polgármesterével egyeztettük látogatásunk időpontját, aki időközben jelezte, hogy késni fog, be nem tervezett teendői akadtak. Így a létesítmény mindenesével, Szűcs Györggyel szemléztük a domboldal lakóit, az ősrégi fákat, illetve az ott folyó munkálatokat. (Az időközben megérkezett Horváth Béla polgármesterrel a tárlat anyagának közelmúltban történt „frissítéséről” beszélgettünk, amiről egy későbbi cikkünkben olvashatnak.)

Szűcs György

Az öt hektáros birtok megfelelő területnek bizonyul az efféle szórakoztató látványosságnak, ami fizikai erőnlétet, ügyességet és bátorságot igényel. Minden korosztályra gondolva folyt a tervezés, az aprócska gyermekektől kezdődően az idősebbekig mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Különböző színekkel jelölik a nehézségi fokozatokat. Sárgával jelzik a legnehezebb pályát, ami a mindenkori tízes skálán hetes osztályzatot kapna. A zöldre meszelt a felnőtteknek szóló gyakorlópálya fokozatú, míg a lila színű gyermekek számára lesz megépítve. A játszótér jellegű, legkönnyebb nehézségi fokozatú részt rózsaszínűre festették. Hozzávetőlegesen a talajtól nyolc méter magasságban lett kifeszítve a „legizgalmasabb” kötélhágcsó. A dombtetőre egy kilátó kerül, ahonnan kedvező időjárási viszonyok között Magyarországig is el lehet látni. 

Egy külön épület szolgál majd recepcióként, ahol a szolgáltatást igénylőkkel ismertetik a biztonsági előírásokat, ami többek között biztonsági kötél, hám és sisak viseletéből áll. Ingyenesen igénybe vehető parkolót is biztosítanak a vendégeknek. 

A kivitelezés finanszírozása a Hídtól hídig elnevezésű, határon átnyúló pályázat révén valósul meg, amelyben a magyarországi Hortobágy település a társpartner. Szalacs község pályázati része három komponensből tevődik össze, a híres négylyukú híd felújítása már meg is történt. A hozzá tartozó szűkebb terület visszamocsarasítása van még hátra. Elkészült ugyanakkor a nyomvonala annak a bicikliútnak, amely a községalkotó két település között húzódik majd. A tervezésnél figyelembe vették a tájegység jellegzetes természeti adottságait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában