Múzeumi Esték

2022.02.18. 16:26

Farsangi vidámság a Kiss Stúdióval

János Piroska

A Kiss Stúdió ismét előadással összekötött múzeumbemutatót szervezett a nagyváradi színházkedvelő közönség számára szerda délután. A novemberben megnyílt, Pável utca 10. szám alatti színészmúzeum iránt érdeklődők ezúttal a nagy palóc mesemondó, Mikszáth Kálmán humorából kaphattak ízelítőt.

A Mikszáth Kálmán humoros írásaiból, anekdotáiból összeállított irodalmi est nemcsak a farsangi időszakba illett bele, hanem a Házasság hetéhez is kapcsolódott. Az előadók – Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek – felvezetőként felidézték ugyanis az író különös házasságát, tudniillik Mikszáth kétszer vette feleségül Mauks Ilonát: először 1873-ban mint ügyvédbojtár, majd az anyagi nélkülözések miatt 1876-ban elvált pár 1882-ben ismét házasságot kötött, Mikszáth ekkor már sikeres író volt. Az esten megtudhattuk azt, hogy lehet valakinek a felesége egyben édesapjának az anyósa (Összevissza való atyafiság), hogyan fogadta az Úr Isten Széchenyi Istvánt (A magyarok Istenéről), vagy miként került a Balassák várudvarába félreértésből kavics helyett két szekér öregasszony (Két szekér öregasszony). A megközelítőleg egy órás előadást követően a jelenlevőknek Tavaszi Hajnal művelődéstörténész mutatta be a múzeumot, amelynek kiállítási tárgyait az est végén közelebbről is meg lehetett tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában