Közgyűlés

2022.02.09. 10:00

Elfogadták Bihar megye 2022-es költségvetését

Rendkívüli közgyűlést tartott kedd délután a Zoom online felületen a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Három határozati javaslat szerepelt a napirendi pontok közt, ezek közül az egyik a megye 2022-es költségvetés-tervezete volt.

Ciucur Losonczi Antonius

 

A beruházások ismét prioritást képeztek a költségvetés-tervezet összeállításakor: a befektetésekre kiutalt pénzösszegek az összjövedelmek 65 százalékát teszik ki. Korábban már beszámoltunk arról, hogy 2021-re 594 millió lejes költségvetést irányoztak elő, a több mint 70 millió lejes maradványösszeg pedig főleg a fejlesztéseknek köszönhető. Idénre ehhez képest 881,7 millió lejt jegyeztek elő, ami 71,19 százalékos bővülést jelent. Tavaly 276 millió lej ment el működési költségekre, ebben az évben 307,4 millió lejt utaltak ki ezekre (körülbelül 12 százalékos növekedés). 2021-ben 139,1 millió lejt tettek félre személyi kiadásokra (melyből 10 millió lej – szakapparátus, 62,8 millió lej – Gyermek- és társadalomvédelmi Főigazgatóság – DGASPC, 38 millió lej – kulturális intézmények, a többi pénz megmaradt), míg 2022-re 150,6 millió lejt irányoztak erre elő (melyből 11,8 millió lej – szakapparátus, 65,5 millió lej – DGASPC, 41,2 millió lej – kulturális intézmények), a növekmény ebben az esetben nyolc százalék. 2022-re ugyanakkor 574,2 millió lejt különítettek el mindenféle beruházási programokra, ez közel 186 százalékos bővülés a múlt évhez képest. 

 

A szállítás és kommunikáció 482, a kultúra, a szabadidős tevékenységek és vallás 19,3, a tanügy 5,4, a környezetvédelem 12,4, a szociális szféra 8,8, az egészségügy 8,7, a kereskedelmi ágazat 17,8, a végrehajtó hatóságok 15,8, az egyéb köztevékenységek pedig 2,9 millió lejt hasítanak ki a megye költségvetéséből. Az egyházak számára 500 ezer, a civil szervezeteknek 250 ezer lejt allokáltak, melyből a kisebbségeknek 150 ezer, míg az ifjúsági programoknak 100 ezer lejt. Arra számítanak ugyanakkor, hogy 3,1 millió lej saját jövedelmekből, 5,1 millió bankkölcsönökből, 164 millió a helyi költségvetésből, 85 millió az államháztartásból, 316 millió pedig egyéb külső, vagyis uniós forrásokból gazdagítja majd a büdzsét.

 

A költségvetésre vonatkozó határozattervezet három tartózkodás mellett, 31 igen szavazattal hagyta jóvá a képviselő-testület.

 

A második előterjesztésnek az volt a tárgya, hogy együttműködési megállapodás szülessen a megye közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése érdekében. Ilie Bolojan megyei tanácselnök ezt azzal indokolta, hogy az együttműködés lehetővé tenné a szállítással kapcsolatos megyei és nagyváradi stratégiák összehangolását annak érdekében, hogy ezek egy egységes rendszert képezhessenek. Ugyanakkor megengedné a kooperációt például a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökséggel (ADLO) vagy a Metropolisz-övezet Fejlesztési Egyesülettel, melynek köszönhetően az elkövetkezendő időszakban a különböző projektek integráltan valósulnának meg: közös tömegközlekedési bérletek volnának Nagyváradon és az agglomerációban, vonat járhatna ismét Várad és Félixfürdő között, illetve hatékonyabban működhetne az a közösségi közlekedési csomópont, melyet a nagyállomás előtt fognak kialakítani.

 

A harmadik határozati javaslat a Fő utcai egykori poliklinika (a megyei tanács leendő székhelye) épületfelújítási munkálatai gazdasági-műszaki mutatóinak aktualizálását tartalmazta, melyre azért volt szükség, mivel az egyetlen árajánlat körülbelül 15 százalékkal meghaladja a befektetés eredetileg becsült értékét.

 

Utóbbi két előterjesztés egyhangúan, 34 szavazattal átment.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában