Tanácskozás

2022.02.24. 17:00

Bővítenék a hulladékgyűjtő platformok hálózatát

Ciucur Losonczi Antonius

 

Az Élesden, Belényesben, Margittán és Nagyszalontán kivitelezés alatt álló hulladékgyűjtő platformokon kívül a Bihar Megyei Tanács más településeken is létesíteni kíván hasonlókat, ezért Mircea Mălan alelnök tanácskozást kezdeményezett 12 polgármesterrel. Biharszentandrás, Tenke, Magyarcséke, Fugyivásárhely, Mezőtelegd, Rév, Barátka, Papfalva, Székelyhíd, Érmihályfalva, Váradszentmárton és Oláhszentmiklós településekről van szó, melyeknek önkormányzatai várhatóan társulási megállapodásokat kötnek majd a megyei tanáccsal, az e havi megyei közgyűlés napirendi pontjai közt az erről szóló előterjesztés is szerepelni fog. A munkálatokat európai uniós forrásokból finanszíroznák, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében, vagy az országos helyreállítási alapból (PNNR). Ismeretes, hogy 2021. december 30-án kötötték meg a szerződést a hulladékgyűjtő platformépítő-tender győztesével, melynek értelmében a Da Vinci Construct & Proiect Kft. (fővállalkozó)- Antrepriza Constructii Edilitare Kft. konzorcium nyerte el a kivitelezés jogát Belényesben, Nagyszalontán, Margittán és Élesden. Nettó 4,6 millió lej értékben tett árajánlatot, és 120 nap áll rendelkezésére a munkálatok elkezdésétől, vagyis február 2-tól számítva. 

 

Mindegyik központban 12 konténert helyeznek el a következő hulladéktípusok szelektív gyűjtésére: ruhanemű, újrahasznosítható termékek, fém, háztartási eszközök, üveg, elektromos/elektronikus/ háztartási készülékek, műanyag, papír és karton, faanyag, bútor, növényi hulladék, építésből származó törmelék, valamint veszélyes hulladék. A Bihar Megyei Tanács megépítteti a négy hulladéktároló udvart az illető területi- közigazgatási egységben, és ellátja a szükséges felszerelésekkel. A polgármesteri hivatalok biztosítják a szelektív hulladékgyűjtő udvarok működéséhez szükséges feltételeket, valamint kidolgozzák azt a szabályzatot, amely alapján ezeket a tárolókat más közigazgatási-területi egységek is használhatják. A lakosok legalább 3 évig ingyen vihetnek oda olyan hulladékokat, amelyeket a köztisztasági vállalatok nem szállítanak el. Ez a projekt kiegészíti a Bihar Megyei Integrált Hulladékkezelő Menedzsmentrendszert (SMID), amelynek alkalmazása 2020. októberétől kezdődött. Jelenleg Nagyvárad az egyetlen település Bihar megyében, ahol két hulladéktároló működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában