Szolidaritás

2022.02.28. 07:32

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete is segít az ukrajnai menekülteknek

Forrás: Getty Images

Ciucur Losonczi Antonius

 

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke vasárnap szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: egyeztetett vasárnap reggel Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, a kárpátaljai, és más ukrajnai menekültek megsegítése ügyében. A legfontosabb, amit megtudott, hogy a menekültek többsége Kárpátaljáról, illetve annak térségéből Magyarországra, egy részük pedig még nyugatabbra akar menni, ott van tehát a nagy nyomás. Az északibb részekről Lengyelország a célpont, vélhetően oda fognak menni a legtöbben. Romániába főleg Csernyivci (Cernăuţi) környékéről jönnek majd, tehát Észak-Moldova lesz nagyobb terheltség alatt. Ugyanakkor létezik egy belső mozgás is, ami azt jelenti, hogy a megtámadott területekről érkeznek menekültek Nyugat-Ukrajnába és Kárpátaljára is. Ott komoly gond lesz pár napon belül az élelmiszer, gyógyszer, takaró stb. hiánya. 

 

„Azt üzente, hogy az ő polgármestereik ebben kérnek majd segítséget. Szerinte egy elhúzódó válságra kell felkészülni, és az élelmiszerkészletek fogynak majd ki a leghamarabb. Megegyeztünk abban, hogy folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Újratervezzük az egyuttvagyunk. ro felületet, mely néhány napon belül üzemképes lesz, ott regisztráljuk a felajánlásokat és a segélykéréseket is. Pár napon belül kapunk egy listát arról, hogy hol van szükség segítségre Kárpátalján” – tudatta Szabó Ödön. Hangsúlyozta: az RMDSZ elindítja a gyűjtéseket, és minden esetben egyeztet az önkormányzatokkal, egyházakkal, civil szervezetekkel, helyi véleményformálókkal, koordináltan, hogy ne „oltsák ki” egymás munkáját, hanem erősítsék azt. Egy listát is szeretnének készíteni, melyen az szerepelne, hogy kinek van lehetősége menekültek befogadására, illetve milyen körülményeket tudnának biztosítani, amennyiben arra kerülne sor. „Mindenkin segítünk. A bajba jutott ember, az bajba jutott. Nem válogatunk vallás, etnikum, faji alapon, hiszen a szolidaritásra helyezzük a hangsúlyt” – fogalmazott Szabó Ödön, hozzátéve, hogy az RMDSZ központi irodáját is hívni lehet további információkert ebben az ügyben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában