Tanácsok

2022.02.24. 15:00

A szakszerű és biztonságos permetezésről

Nagy László agrármérnök, érmelléki falugazdász

 

A téli, tél végi növényvédelmi munkák részét képezi a fák lemosó kezelése-permetezése. Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben tavaszias az időjárás, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz.

Mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk, ha nem vagyunk szakértők, vásárlás előtt kérjünk tanácsot szakemberektől, és a pontosan felmért növényvédelmi problémára vásároljuk meg a megfelelő növényvédő szert. Azt is tudnunk kell, hogy a permetezésre való felkészüléskor balkonkertben kézi, konyhakertben háti permetezőt, gyümölcsösökben, szőlőskertekben, nagyobb kiterjedésű ültetvényeken motoros permetezőgépet javasolt használni. Szükséges a megfelelő védőruházat: maszk, védőszemüveg, védőruha, védőkesztyű és zárt lábbeli viselése nagyon fontos az egészség megőrzése érdekében!

 

Minden esetben tartsuk be a csomagoláson előírt dózismennyiséget, a szer hatékonyságát nem fokozza a túladagolás, sőt, negatív eredményeket produkálhat. Továbbá az élelmezésügyi várakozási időt is be kell tartani, ha már közeleg a betakarítás ideje.

A permetlé elkészítésével először is törzsoldatot készítünk, ami a felhasználni kívánt szer két-háromszoros víz keverékét jelenti, csak ezt követően keverjük össze a tényleges vízmennyiséggel a tartályban. A vegyszerek keverhetőségéről elmondható, ha minden előírást betartunk, egyszerre több növényvédő szert és lombtrágyát is használhatunk. Ezért keverési próbát kell végezni, mert az egymással reakcióba lépett szerek nemcsak egymás hatását csökkentik, de a permetezőt is eldugíthatják. A víz minősége is befolyásolja a szer hatékonyságát. A legjobb minőségű víz a permetezéshez az esővíz lenne, majd a csapvíz, utána a fúrt kutakból származó víz következik. A szerek hatékonyságára ugyanakkor a víz keménysége is hatással van. A többféle hatóanyag a permetszer pH-értékét is módosíthatja. Az optimális pH-érték a 7,2–7,6 közötti tartomány.

A permetezés általános szabályai: a permetlé a növény minden részét egyenletesen borítsa; vizes növényt ne permetezzünk; nyári hőségben ne permetezzünk; 5 Celsius-fok alatt sem javasolt a permetezés.

A növényvédő szerek címkéje pontos használati utasítást tartalmaz, amit mindig be kell tartani!

 

A növényvédő szerek hatásáról

 

A kontakt növényvédő szerek a növény felületén fejtik ki hatásukat. A szisztemikus (felszívódó) permetszerek  esetén a hatóanyag bekerül a növény keringésébe és ott mozog tovább. A lokoszisztémikus növényvédő szerek esetében a hatóanyag bejut a növénybe, de ott nem mozog tovább.

A növényvédő szereket alkalmazhatjuk preventíven a kórokozók és kártevők megjelenése előtt, valamint kuratívan, azaz amikor már megjelent a fertőzés vagy kártevő.

A növényvédő szerek kiválasztásánál jó, ha figyelembe vesszük azt, hogy a kártevők rezisztenssé válhatnak bizonyos esetekben. Ennek elkerülése érdekében jó, ha egyszerre alkalmazunk kontakt és felszívódó szereket, vagy ha a különböző hatóanyagokat felváltva használjuk, így nem tudnak hozzászokni, és hatásos tud maradni a permetszer. Ne alkalmazzunk az előírtnál kisebb dózisokat sem, mert az is elősegíti a rezisztencia kialakulását. A tankkeverékhez adott hatásfokozókkal elősegíthetjük a permetcseppek optimális szétterülését a leveleken.

 

Permetezőgépeink helyes karbantartása

 

A permetezőgépeket, a termesztett kultúrától függően, sokféle növényvédő, rovarölő, gyomirtó vagy növekedés-szabályzó szerek kijuttatására használjuk. Mivel e szerek eltérő hatóanyagot tartalmaznak, a gépek rendszeres és alapos karbantartása a helyes működéshez elengedhetetlen. Fontos továbbá megemlíteni a szermaradványok lerakódását a tartályban, melyek a permetezni kívánt növény számára káros anyagokat tartalmazhatnak, terméskiesést vagy minőségromlást eredményezve, sőt a növény teljes pusztulását is okozhatják.

Tehát minden permetezés után erősen ajánlott a permetezőgép tartályának a kiürítése, valamint a külső és belső részek alapos mosása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában