Programajánló

2022.01.18. 08:05

Zajlanak A Magyar Kultúra-heti programok

Az RMDSZ és a különféle partnerintézmények, illetve civil szervezetek által január 17. és 22. között rendezett A Magyar Kultúra Hete ünnepségsorozatról tartottak hétfő délelőtt közös sajtótájékoztatót a nagyváradi, a margittai, a berettyóújfalui és a debreceni programfelelősök a Sas-palotabeli székházban.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

 

A Skype-on bejelentkező Puskás István debreceni alpolgármester hangsúlyozta: noha az idén is a koronavírus-járvány miatt mindenki külön- külön ünnepel, remélhetőleg jövőre már együtt fognak tudni megemlékezni a Himnusz születésének 200. évfordulójáról. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a cívisvárosban az előadóművészeti rendezvények az online térben szerveződnek, személyes részvétellel inkább a kiállítások lesznek látogathatóak. Ezek közül szerinte kiemelkedik Gela Alexandra grafikus illusztrátornak 55 Ady-vers által ihletett albuma, melyet szerdán 18 órakor mutatnak be a Déri Múzeumban. Szombaton 11 órakor Tóth István váradi fotóművész életmű-kiállítását nyitják meg a Partium Házban. Vasárnap 14 órakor pedig a HATÁr-sorSOK című időszaki Trianon-kiállítás finisszázsát tartják a Déri Múzeumban.

 

Muraközi István berettyóújfalui polgármester kifejtette, hogy náluk két koncert foglalja keretbe az ünnepségsorozatot: a tegnap (hétfő) este szervezett újévi operettgála, és a zeneiskolások január 24-i koncertje a Zsinagóga Kultúrtérben. Pénteken 16 órakor a Berettyóújfalu mindannyiunk városa című fotópályázat eredményhirdetésére és kiállításmegnyitójára kerítenek sort a Mozi Galériában, majd 17 órától Tóth István fotóművész Tetten ért pillanatok jubileumi kiállításának megnyitóját tartják a Bihar Vármegye Galériában. A Magyar Kultúra Napja ünnepének berettyóújfalui gálaestje 18 órakor kezdődik a Nadányi Zoltán Művelődési Ház nagytermében.

Demian Zsolt margittai alpolgármester jelezte, hogy több programjuknak a Horváth János Elméleti Líceum biztosít otthont. Az előzetes tervek alapján tegnap este a margittai fazekasságról szerveztek kiállítást és mini konferenciát, együttműködve a Partiumi Keresztény Egyetem Vizuális Alkotás és Nevelés Kutatóközpontjával. Csütörtökön 18 órakor helyi festőművészek munkáiból nyílik kiállítás a Művelődési Ház emeleti nagytermében.

 

A nagyváradi programokat Kecse Gabriella és Szabó Ödön ismertették, jelezve, hogy Botházy Nándor is a főszervezők közé tartozik. Mint elhangzott, a délelőtti órákban inkább az iskolákban zajlanak programok, ezeken a diákok és a tanárok vehetnek részt, hiszen idegeneknek tilos, illetve korlátozott a belépés. Íme néhány téma a sok közül: kézműves-foglalkozás, népdaltanulás, híres magyar tudósok és feltalálók, képzőművészeti kiállítás és komolyzenei koncert, plakát készítés, magyar gasztronómiai ízelítő stb.

 

Ma, kedden 17 órakor a Tibor Ernő Galériában nyílik csoportos kiállítás. Szerdán 17 órakor Kolozsvári-Donkó Rebeka berettyóújfalui képzőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Léda-házban. Csütörtökön 11 órakor a leendő Magyar Ház terveit ismertetik a Moszkva kávézóban. 18 órakor Implon Irén–Sólyom Lajos: Váradi tollrajzok című kötetét mutatják be a Bunyitay könyvtárban, majd ugyanott 19 órától Nagy Béla: Az én kezemre bilincset tettek – Dr. Darvas Dezső börtönmonológja 1986-87 című kötetéről beszélgetnek a szerzővel. Pénteken 18 órától Markó Béla A haza milyen? című verseskötetéről beszélgetnek a szerzővel a Bunyitay könyvtárban. A magyar kultúra ünnepének nagyváradi gálaestjét szombaton 19 órától tartják a színházban.

A rendezvényeket támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Rákóczi Szövetség, a Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában