Babonák

2022.01.01. 16:10

Újévi szokások

Az újévi szokások célja az, hogy a következő év sikeres, boldog, bőséges legyen, és persze szerencsét is hozzon. Cikkünkben néhány babonáról, szokásról, hiedelemről és tiltásról olvashatnak.

Törő Enikő

 

Mint minden ünnep, az újév köszöntése is a közös együttlétről, bőséges evésről, ivásról szól. Vannak ételek, melyek a hiedelem szerint szerencsét hoznak, és vannak, amelyek távol tartják azt. Újév napján ajánlott édeset enni, ugyanis annak, aki így tesz, az egész éve édes lesz. Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, illetve aznap semmit ne adjunk ki a házból, ha ezt tesszük egész évben sok kiadásunk lesz. Az újév napi üres zsebek, szekrények, polcok szegénységet vetítenek elő, ezért nagyon fontos megtölteni a kamrát élemmel, a pénztárcát pénzzel. Fontos az első látogatójának hangulata: ha rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét. Szerencsés, ha az első látogató férfi, szerencsétlenséget hoz az, ha az első látogató nő. Az év első napján rendkívül fontos, hogy ne veszekedjünk, tartózkodjunk minden viszálytól, ha így kezdjük az évet, az egész évet veszekedéssel töltjük. Akitől viszont újév napján csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket. Az év első napján nem szokás szemetet kivinni, mert azzal eldobjuk a szerencsénket. Az első napon továbbá tilos a teregetés, mert az valakinek a halálát okozza, tilos kölcsönkérni vagy kölcsönadni. Bőségesen kell enni-inni adni a háziállatoknak, kutyának, macskának, lónak, tehénnek, mert ha az újév napján jól laknak, akkor egész évben gazdagság vár a családra.

Az újév reggelén friss vízben szokás mosakodni, hogy egészségesek maradjunk. Nem szabad orvoshoz menni, vagy orvost hívni ezen a napon, mert akkor betegséggel töltjük az elkövetkezendő esztendőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában