Izolált eset

2022.01.05. 09:44

Újabb földcsuszamlás történt a nagyváradi Gombánál

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Erdon-összeállítás

 

Újabb földcsuszamlás érintett egy mintegy 700 négyzetméteres területet a nagyváradi Gombánál, azaz a Kálvária dombon, amelyet egy hasonló eset miatt állítanak helyre jelenleg. A föld valamikor december 30. és január 2. között omlott le egy olyan szakaszon, a Graurilor utcai telekkel szomszédságban, amelyet a korábbi földcsuszamlások nem érintettek, így a tavalyi helyreállítási munkálatok sem. „Ez egy részleges földcsuszamlás, amely a hétvégén történt a közelmúlt esőzései miatt” – mondta a Bihoreanulnak Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, aki úgy véli, hogy a jelenség nem fog megismétlődni. „Elvileg nem történhet semmi. A lejtőt fúrt cölöpökkel erősítették meg, a földcsuszamlás pedig csak a felszínen következett be. A következő két-három hétben figyeljük a területet. Tekintettel az esős időjárásra, ha valami komolyabb, mélyrehatóbb dologról van szó, az ki fog derülni” – mondta Birta. A földet kedden takarították el több kisebb munkagéppel. Az építtető szerint a szilveszter idején történt földcsuszamlások nem okoztak kárt. „Egy olyan területről beszélünk, ahol nincs világítás, öntözőrendszer vagy egyéb hálózat, amelyet tönkre lehetne tenni" – nyilatkozta a munkát végrehajtó Gavella cég igazgatója, Gheorghe Vajai.

 

Az eredetileg 2021 nyarára tervezett, a Kálvária dombot érintő munkálatokat 2022. március végéig meghosszabbították. Az önkormányzat több szakvéleményt és további munkálatokat kért annak érdekében, hogy a domb ne csússzon meg újra. „A kiegészítő munkálatokat csak tavaly ősszel fejeztük be, amikor már túl késő volt a növényzet telepítéséhez, így az átadás határidejét 2022. március 31-re halasztottuk” – tette hozzá az igazgató. A domboldal tele van forrásokkal, az elmúlt napok esőzései olyan szivárgást hoztak létre, amely mozgásba lendítette a talajt – magyarázta a csuszamlások okát. Azt is elmondta, hogy három vízelvezető csövet fognak elhelyezni az érintett területen, melyek segítségével a vizet abba a csapadékcsatornába vezetik, amelyet a domb legnagyobb részében már létrehoztak annak érdekében, hogy többször ne fordulhasson elő ilyesmi. A vízelvezetési munkálatok, amelyek a kivitelező szerint nem tartanak tovább néhány óránál, akkor kezdődnek meg, amikor a talaj szárazabb lesz. Ezután a területre növényzetet ültetnek, amely szereti a vizet, és melynek gyökerei rögzítik a talajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában