Tisztség

2022.01.18. 12:00

Új igazgatója van az Orsolya-óvodának

Beiktatták tisztségébe hétfő délben Nagy-Pető Rékát, a nagyváradi Orsolya óvoda új igazgatóját, aki Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettestől vette át a kinevezési dokumentumot. Az eddigi igazgató, Szatmári Erzsébet óvónőként tevékenykedik tovább az intézményben.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Nagy-Pető Réka Nagyváradon végezte a tanítóképzőt, a Iosif Vulcan Főgimnáziumban, majd az állami egyetemen folytatta a tanulmányait. Ezt követően versenyvizsgával elért kinevezést kapott a 34. számú óvodába. Tizenkilenc év után azonban tavaly ősszel úgy érezte, hogy mivel felszabadult egy hely az Orsolya óvodában, megpróbálja megpályázni ezt az érintett intézmények közti áthelyezéssel, ami sikerült is neki. Időközben doktorátust szerzett szociológiából, letette az oktatásszakértői és mentorpedagógusokat képző vizsgákat, és tíz éve a váradi, illetve a körzeti óvónők módszertani és pedagógiai körfelelőse. „Szakmai tapasztalataimat az Orsolya óvodában szeretném a továbbiakban kamatoztatni, amely úgy Nagyváradon, mint Bihar megyében az egyetlen önálló, állami magyar óvoda”- nyilatkozta szerkesztőségünknek.

Az óvodához három épület tartozik, 161 gyerekkel, 13 óvónővel, valamint a kisegítő személyzettel. Nagy-Pető Réka tervei közt szerepel a váradszőllősi épületben (mely a tavaly nyáron lett átadva, a református egyház tulajdona, és magyar kormánytámogatással épült) a bölcsőde beindítása, a csoportok bővítése, és egy olyan programnak a kezdeményezése, mely az egészséges életmódról, testnevelésről és sportról fog szólni, már óvodáskorban. Tekintettel arra, hogy az Orsolya óvoda központi főépülete is szerves része annak, a katolikus egyház birtokában levő ingatlanegyüttesnek, melyben az Ady Endre Középiskola működik, és amit a Fejlesztési Minisztérium jóvoltából teljes egészében renoválnak, ez alól az óvoda sem képez kivételt. A belső felújítást igyekeznek azonban idén vagy jövő nyáron, a vakációban elvégezni (erről még egyeztetnek Vad Márta iskolaigazgatóval), mindenesetre a szülőknek nincs miért tehát aggódniuk, mert a gyermekeiket nem kell majd költöztetni, elmozdítani. „Szándékomban áll minden olyan pályázati lehetőséggel is élni, melyek hozzájárulnak anyanyelvünk megőrzéséhez, az óvodai nevelés és oktatás megerősítéséhez és fejlesztéséhez”- vázolta fel további terveit Nagy-Pető Réka.

Említést érdemel még, hogy tavaly szeptembertől az Orsolya óvodához tartozik az a nagycsoport, mely Várad-Velencén, a Slavici iskola mellett működik, a Kolozsvári út végén, és hátrányos gyermekek járnak oda, rövid program szerint. A távlati tervek közt az ottani óvodai nevelés fejlesztése is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában