Restaurálás

2022.01.27. 07:49

Talán megmenekül a huszárlaktanya

A nagyváradi önkormányzatnak van terve a B. kategóriás műemléki besorolású huszárlaktanya megmentésére, és kilátásba helyezték azt, hogy finanszírozást fognak keresni az épület restaurálására.

Fotó: Pap István

Fotó: Artist-freed

Pap István

 

Hosszú évek óta foglalkozunk a nagyváradi huszárlaktanya sanyarú sorsával, melynek állaga évről évre egyre romlik az állami intézmények nemtörődömsége miatt. Az évek során a nagyváradi önkormányzat a Bihar Megyei Tanácsra, a tanács pedig a városra mutogatott, hogy az kell megmentse az egyébként magánkézben lévő ingatlant, amelynek tetőzete beomlott, azóta rohamos az épület állagának a romlása. Az állami intézmények egymásra mutogatásának a zsákutcájából jelenthet menekvést az, ha a nagyváradi önkormányzat finanszírozást keres egy évekkel ezelőtti projektjének a megvalósítására. A Nagyváradi Főépítészi Hivatal tegnapi sajtótájékoztatóján kérdeztünk rá arra, hogy mit tesz a város, illetve a hivatal annak érdekében, hogy megmeneküljön az egykori huszárlaktanya. Radu Fortiș főépítész kijelentette, hogy a városnak volt egy projektje arra az ingatlanra, csak mint minden projekt megvalósításához, ehhez is pénz kell. „A főépítészi hivatal szintjén a legnagyobb készséggel megvalósítunk bármilyen projektet ott, ha megvan hozzá a finanszírozás” – fogalmazott a főépítész. A sajtótájékoztatón jelen lévő Arina Moș alpolgármester megjegyezte, hogy keresni is fognak egy finanszírozási tengelyt erre a célra, és akkor döntenek a huszárlaktanya ügyében.

 

Noha az eddig bemutatott, nemzetközi forrásokból megvalósítani tervezett projektek között nem szerepel a huszárlaktanya épületének felújítása, mindenesetre reményt keltő az, hogy a nagyváradi önkormányzat elöljárói hosszú évek passzivitása után számításba veszik megmentésének a lehetőségét. A Kaszárnya (Cazărmii) téri épület jelentőségét főként az adja, hogy ez az egyetlen nagyváradi barokk stílusú civil palota, amely nagyjából az eredeti állapotában megmaradt, csak az 1810-es évek elején volt egy épületbővítés. A kastélyt a 18. században építtette Kornis Ferenc prépost saját használatra, ezért is tekintendő civil, nem pedig egyházi ingatlannak. A műemléképületek törvényi védelem alatt állnak, tehát akkor is kötelező megőrizni az ingatlant, ha csupán egy pince marad meg belőle. Ezért lenne jó mihamarabb elkezdeni az állagmegőrzési munkálatokat, amikor a huszárlaktanya, úgy ahogy, de még áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában