Gyermekotthon

2022.01.08. 08:25

Szántó Ildikó: Gyakran a szabályoktól való menekülés miatt szöknek el a gyerekek

Illusztráció

 Törő Enikő 

 

Többször olvashattak portálunkon arról, hogy a rendőrség családi típusú otthonból eltűnt gyerekeket vagy kiskorúakat keres. Az esetekkel kapcsolatosan Szántó Ildikót, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) helyettes vezetőjét kérdeztük. Szántó Ildikó portálunknak kifejtette, hogy az igazgatóság által vezetett családi típusú otthonokban fizikailag egészséges gyerekek és fiatalok vannak elhelyezve. Ezekről a kiskorúakról a szüleik nem gondoskodtak, bántalmazták őket, illetve rossz társaságba keveredtek, ezért a gyermekvédelem kiemelte őket a környezetükből, hogy segítsenek nekik. 

 

Az esetek többségében a gyerekek nem önszántukból vannak az otthonban, ezért a szabályoktól és kötöttségektől való menekülés miatt időnként előfordulnak szökési esetek. A gyerekek nehezen alkalmazkodnak az új környezethez, a szabályokhoz, főleg az első időszakban, mondta el Szántó Ildikó. Az otthonban minden gyermek számára meg van határozva egy olyan időszak, amikor szabad programja van, tehát a gyermekotthonból elmehet. Eltűnésnek, elszökésnek tekintik azt, ha a gyerek nem ér vissza az otthonba a kijelölt időpontra, és erről nem értesítette a nevelőket. A gyerekek egyébként több napra is elmehetnek az otthonból, amennyiben egy családtag, rokon vagy barát kérvényezi azt, és vállalja az ellátást és a felügyeletet. 

 

Szántó Ildikó hozzátette, hogy a gyerekek gyakran nemcsak dacból szöknek el, hanem visszamennek valamelyik családtagjukhoz, akár egy barátjukhoz, vagy olyan társaságnál keresnek otthont, ahová tartoztak (például kábítószeresek közé). Lányok esetében az is megtörtént már, hogy visszatértek a prostitúcióhoz, ugyanis vannak ilyen környezetből kiemelt gyerekek, fiatal lányok is az otthonban. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy az is megfigyelhető az otthonban lakók között, hogy az, aki elszökik, majd visszatér a központba, nagy tiszteletet kap a többi ott lakó gyermektől, fiataltól. 

 

Egyébként, elszökés esetén az a hivatalos eljárás, hogy az esetet jelentik a rendőrségen, így ők és a központ vezetősége is elkezdi keresni a gyereket. Az otthon nevelőinek és pszichológusainak feladata többek között az is, hogy bizalmi kapcsolatot alakítsanak ki a gyerekekkel, ennek köszönhetően sokszor azt is tudják, hogy az elszökötteket hol keressék. Ilyen esetben a rendőrök érte mennek, és visszaviszik a központba. Ezután a nevelők és a pszichológusok vezette tanácsadáson vesznek részt a visszatértek, megbeszélik a problémákat, és igyekeznek tudatosítani bennük, hogy milyen veszélyekkel járhat a szökés, és az miért káros. Az újabb szökések megelőzése egy átfogó stratégiát igényel, magyarázta Szántó Ildikó, a rendőrség, a gyermekvédelem, esetenként a családtagok és barátok közös munkáját, és úgynevezett „restauratív programon” kell részt vegyen az illető, mely életvezetési tanácsadással, segítő beszélgetéssel és terápiával jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában