DASO

2022.01.18. 07:47

Sokan kértek fűtéstámogatást

A fűtési támogatások ügyintézése jelentette az egyik legnagyobb kihívást a tavaly a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatósága (DASO) számára.

Fotó: DASO

Pap István 

 

Ismertette tavalyi évi tevékenységi jelentését a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatósága (DASO). Anca Sas Grama igazgató az intézmény székhelyén tartott tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2021-ben összesen 16.262 különböző kérelem érkezett be az intézményhez, és bár digitális szolgáltatásokat is nyújtanak, az emberek túlnyomó többsége még mindig személyesen keresi fel az intézményt. Elhangzott, hogy Nagyváradon a tavaly 283 személy kapott szociális segélyt, melynek összege fejenként 142 lej, tavaly összesen 407.704 lejt fizetett a DASO erre a célra. Anca Sas Grama hangsúlyozta, hogy a szociális segélyre jogosult munkaképes emberek közmunkát kell végezzenek, 2021-ben 45 szociális segélyre jogosult végzett közmunkát. Nem kötelezhetők közmunkára a munkára képtelen fogyatékosok, a hatvan év felettiek és a hétévesnél kisebb gyerekek szülei. Az igazgató közölte, hogy hatvannyolc gyorssegélyt fizettek ki összesen 103.800 lej értékben, ezeket a támogatásokat általában egészségügyi problémák megoldására szokták kérni. A DASO által működtetett szociális étkezdében havonta átlagban 73 személy étkezett. Az elmúlt évben kilenc személyt temettetett el a DASO saját költségén, ezek beazonosítatlan személyazonosságú vagy hozzátartozók nélküli elhunytak voltak. 

 

Fűtési támogatás 

 

A tavalyi év talán legnagyobb kihívása a fűtési támogatás odaítélésére vonatkozó bürokratikus munka ellátása volt. Anca Sas Grama elmondta, hogy míg a 2020/2021-es téli szezonban 355 fűtéstámogatási igénylés érkezett hozzájuk, addig a 2021/2022-es fűtésszezonban ez a szám 1906 volt. Ennek a jelentős emelkedésnek az volt az oka, hogy bővült a jogosultak köre. Míg ugyanis a tavalyi téli szezonban az egy főre eső jövedelem kevesebb mint 800 lej kellett legyen személyenként ahhoz, hogy egy család fűtéstámogatásra legyen jogosult, addig az idén már 1386 lej volt az egy főre eső jövedelem, ami alatt jár a támogatás. Egyedül élő személyek esetén pedig 1082 lejről 2054 lejre emelkedett a havi jövedelem értéke, mely összeg alatt jár a fűtéstámogatás. És ehhez még hozzáadódik a villamosenergia-támogatás is, ami nemcsak a téli szezonban, hanem egész évben jár. Ezek a támogatások úgy jutnak el a kedvezményezettekhez, hogy a fűtés- és villanyszámlákat már eleve a támogatási összegeknek a levonásával állítják ki, kivételt képeznek a szilárd fűtőanyaggal fűtő családok, ők a DASO-hoz kell elmenjenek átvenni a fűtéstámogatás összegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában