Kitüntetés

2022.01.04. 16:00

Nemzetközi elismerést kapott a váradi fotóművész

Forrás: dehir.hu

EFA-közlemény

 

Az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) vezetőségi bizottsága 2021 novemberében tartott ülésén úgy döntött, hogy Tóth István AFIAP nagyváradi fotóművésznek ítéli oda az ESFIAP nemzetközi kitüntetést. Az életműdíjat olyan alkotóművészek és a fotográfia területén tevékenykedő személyiségek kapják meg, akik kiemelkedő tevékenységet végeztek a FIAP szolgálatában. Az ismert nagyváradi fotóművész alelnöksége alatt működő Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) által a FIAP-hoz benyújtott pályázati dokumentumokból kiderül: Tóth István alkotásai 87 egyéni és 57 nagyobb csoportos kiállításon szerepeltek, a fotóművész 31 FIAP-védnökséggel szervezett nemzetközi zsűriben vett részt többek között Kínában, Magyarországon, Németországban, Olaszországban is. Alapítója, kurátora és igazgatója a Románia területén legrégebb fennálló, állandó fotóművészeti galériának, az Euro Foto Art Galériának, amely 2019-ben elnyerte a világ 17. FIAP Kiállítási Központjának címét. 

 

Az ingyenesen látogatható galériában több mint 600 fotóművészeti kiállítás nyílt meg, a világ minden tájáról jelentkeztek alkotásaikkal a fotóművészek, a látogatók több mint 45.000 műalkotást csodálhattak meg. Tóth István alapítója a nagyváradi vár Fejedelmi Palotájában található Vilidár István Galériának, ahol a kiállítótér megalakulása óta több mint 70 nemzetközi kiállítás nyílt meg. A nagyváradi fotográfus eddigi fél évszázados pályafutása során a FIAP védnöksége és égisze alatt több mint negyven nemzetközi fotóművészeti szimpóziumot szervezett, csaknem ugyanennyin vett részt, több mint száz nemzetközi alkotótáborban fordult meg. A fotóművész 46 éve elnöke a Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klubjának, 13 éve vezetője az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesületnek, 2007– 2012 között elnöke volt a Román Fotóművészek Szövetségének. Emellett kezdeményezője és kurátora a FIAP égisze alatt szervezett hét nemzetközi fotóművészeti fesztiválnak, valamint két, a Román Nemzeti Könyvtár által akkreditált kiadó, a Nufărul és az Euro Foto Art igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában