Emléknap

2022.01.31. 14:00

Merici Szent Angéla közbenjárását kérték

Merici Szent Angéla liturgikus emléknapján, múlt csütörtök délután szentmisét mutatott be Giosanu Leonard nagyvárad-olaszi segédlelkész a Fő utcai Szent Anna orsolyita templomban, az orgonánál Szeghalmi Emese szolgált kántorként.

Fotó: A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Elmélkedésében a káplán hangsúlyozta: január 27-én az orsolyita közösség világszerte ünnepel, hiszen Merici Szent Angéla ezen rendnek a megalapítója. Orsolyita apácanővérek a 18. századtól a mi városunkban is működtek, közel 250 éven keresztül, 2012-ben utánpótlás hiányában voltak kénytelenek távozni innen. Több mint két évszázadon keresztül körülbelül harmincezer fiatal lánynak adtak útmutatót az életben, lelki édesanyjukként. Ez nagyon fontos, hiszen mindannyiuk tudjuk, hogy az anyáktól is függ egy népnek, egy nemzetnek a sorsa. Ha a lányifjúság megfelelő vallásos és erkölcsi nevelésben részesül, akkor nem kell féltenünk a jövőnket, hangzott el.

A tisztelendő szerint ugyanakkor valamennyien egy kicsit sebeket hordozunk magunkon, mert a kommunista évtizedek nyomai még mindig látszanak a neveltetésünkben, kár is lenne ezt tagadnunk. Ez jellemzi még mindig a magatartásunkat, annak ellenére, hogy természetesen igyekszünk vallásosabb életet élni annál, mint ami 1990 előtt jellemzett minket. Ez meglátszik a mai társadalom gondolkodásmódján is, hiszen a világ azon tájain, ahol nem pusztítottak a kommunista eszmék és nem voltak betiltva szerzetesrendek, illetve működhettek kolostorok, egyházi iskolák, egészen más a felfogás. „Talán utópia abban reménykednünk, hogy ismét lesznek orsolyita nővérek Nagyváradon, viszont imádkozhatunk azon édesanyákért, akik napjainkban kellene orsolyita lelkülettel rendelkezzenek, kérve Merici Szent Angéla közbenjárását, hogy új alapokra tudja helyezni mindazt, amit mások szándékosan a mi életünkben is elrontottak” fogalmazott a szentmise szónoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában