Engedjük be a fényt

2022.01.18. 16:00

Megkezdődött az imakilenced a Krisztushívők egységéért vasárnap este Váradon

„Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2) mottóval zajlik 2022. január 16-24. között az imakilenced Nagyváradon a Krisztus-hívők egységéért. A nyitóalkalmon Böcskei László megyés püspök vezetésével vesperást tartottak vasárnap este a római katolikus székesegyházban.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Köszöntőjében Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: az Izajás könyvéből, annak 9. fejezetéből elhangzott verszszakokban a próféta a látomásával a távoli jövőt tárja fel hallgatói előtt. Az asszír birodalom által leigázott népről van itt szó, pontosabban Zebulon és Naftáli földjéről Galileában, ahol majd először látja meg a nép a világosságot. Elsőként fogja megtapasztalni a valódi örömöt, a Béke Fejedelmének a szabadítását. Az Úrjézus tehát azon a helyen kezdi meg evangéliuma hirdetését, ahol Kr. e. 732-ben az asszír hódítás nyomán az igaz hitű izraeliták kisebbségbe kerültek, ahol először feledkeztek meg a törvényről, és ahol joggal volt mondható, hogy a hívő nép már a sötétségben élt. Nem a nagyvárosokban vagy Jeruzsálemben, hanem ezen az elhagyatott peremvidéken kezdődik el a Megváltó földi szolgálata, ezt követően pedig a három napkeleti bölcs látogatása jelzi már az új idők kezdetét, mert ahol megjelenik a fény az emberek életében, ott erejét veszti a sötétség. Ahol teret és helyet engednek a fénynek, onnan menekül a sötétség. Ahol a fény áthatol a lelkeken, ott leomlanak az elválasztó falak és megvalósul Isten új idejének kezdete. 

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Engedjük be a fényt 

 

A keresztények egységéért végzett imakilenced ilyen meghívással szólít meg valamennyiünket, engedjünk tehát teret a fénynek a mi életünkben, és ne csak az ünnepi szobában tegyük ezt meg, hanem a rejtettebb sarkokba is engedjük be Isten életet hozó fényét. Tegyük normalitássá életünkben azt, hogy a fényben akarunk élni, nem pedig a félelem, az előítéletek és az eltaszítás homályában – tanácsolta a főpásztor. A bevezető gondolatok után a különböző felekezetek képviselői imádkoztak: Virgil Bercea görögkatolikus püspök, Kövendi István nagyvárad-rogériuszi református tiszteletes, Mátyás Attila evangélikus-lutheránus lelkész, Nagy Dávid apostol, a Messiáshívő Zsidó Hitközség vezetője, valamint az ortodox és a pünkösdista egyházak papjai. Közreműködött a dr. Kristófi János Zsigmond karnagy által vezényelt Szent László Énekkar. A Krisztus-hívők egységéért tartott imakilenced minden estéjén a Tabor Pünkösdista Közösség javára tartanak gyűjtést, mely minden szombaton 150 élelmiszercsomagot oszt szét a város szegényei között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában