Tanácsülés

2022.01.31. 09:00

Marad a magas bölcsődei díj

Borítóképen: Kirei Melinda (archív felvétel)

Pap István

 

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésének végén Florin Birta polgármester bejelentette, hogy a hivatal jogerősen nyert abban a perben, melynek tárgya a bölcsődei helyek egy főre eső költsége volt. „A szociális ellátási igazgatóság munkatársainak igazuk volt, és korrekt módon számították ki ezt a díjszabást. Azt javaslom, hogy a jövőben is bízzunk a polgármesteri hivatal és az annak alárendelt intézmények munkatársaiban” – fogalmazott az elöljáró. Adrian Madar szociáldemokrata helyi tanácsos erre reagálva megemlítette ezt, hogy a jogerős ítélet nem azt mondta ki, hogy a tarifa helyesen volt kiszámolva, hanem azt, hogy a felperes nem érintett ebben a kérdésben, tehát ő nem, hanem csakis az érintett szülők perelhetnek ebben az ügyben.  

 

Kirei Melinda, aki a múlt ciklusban a Nagyváradi Helyi Tanács RMDSZ-frakciójának vezetője volt, azért perelte be az önkormányzatot, mert megítélése szerint a város a 2020–2021-es tanévben jogtalanul emelte havi 1908 lejre a nagyváradi bölcsődékben az egy gyerekre eső átlagköltséget. Emiatt a közel 400 bölcsődébe adott gyerek szülei kétszer többet fizettek, mint Kolozsváron, és négyszer többet, mint a törvényesen megállapítandó összeg, ami 484,68 lej/hó/gyermek. A szülők a megállapított havi költség húsz százalékát kell fizessék, ami 1908 lejjel számolva 381 lej, de 484 lejes költséggel számolva csak 96 lej lenne. A tanácsos azt kifogásolta, hogy a havi ellátási értékbe nemcsak az étkeztetési, hanem a személyzeti költségeket is beleszámolták, ami törvénytelen. A per során az igazságügyi számviteli szakjelentés is gyermekenként átlag havi 484,68 lejt állapított meg 1908 lej helyett. Első fokon Kirei Melinda nyert, a város viszont fellebbezett, sőt, időközben a Nagyváradi Helyi Tanács elfogadta a következő, 2021–2022 tanévre vonatkozó bölcsődei ellátási értéket is, ami már 1929 lejben állapította meg az egy főre eső havi költséget, vagyis azok a szülők, akik ebben a tanévben íratták be gyermeküket bölcsődébe, már 385,8 lejt kell fizessenek havonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában