Ünnepi műsor

2022.01.25. 16:00

Kultúránkat ünnepelték a művészetiben

Meghatóan szép ünnepi műsorral készültek az idén a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai és tanárai A Magyar Kultúra Napja alkalmából. Péntek délelőtt az iskola díszterme zenés-irodalmi műsor helyszínéül szolgált – programfelelősök Nagy Gabriella igazgatóhelyettes és Mados Andrea magyartanár voltak –, illetve ugyanott egy képzőművészeti kiállítást is meg lehetett tekinteni Rácz Eliza festészettanár fő szervezésében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ünnepi beszédében Nagy Gabriella igazgatóhelyettes hangsúlyozta: „szent kötelességgel” emlékeznek ismét a magyarság megmaradásának zálogára. Azt is mondhatná: 1 híján 200, hiszen 199 évvel ezelőtt született meg az a költemény, amely „Erkel hangjegyeiben szárnyra kélt, és valahányszor felcsendülnek a kezdő akkordjai, minden magyart valami különleges érzés ejt rabul. Tisztelet, szeretet, büszkeség. Nincs olyan magyar, aki ne lenne büszke nemzeti himnuszunkra, ne érzékenyülne el, amikor valamilyen ünnepélyes eseményen dallama felcsendül. Nélküle elképzelhetetlen egy győzelem, újév, nemzeti ünnep vagy akár egy tanév megnyitója, mert »jó hallani, olyan fenséges, annyira felemelő«. Megírásának évfordulóján pedig a magyar kultúrát ünnepeljük, amely nélkül a magyarság már rég eltűnt volna a történelem bugyraiban” – fogalmazott Nagy Gabriella, kiemelve: „Nagy csodálattal néztem végig több képzőművészetis, sőt zenész diáknak is erre a napra készült munkáját. Néhány nappal ezelőtt ezek az alkotások még talán csupán vázlatok voltak, mára azonban már gyönyörű munkák! Napokon keresztül készültetek és jó volt látni, hogy ez nektek is örömet jelentett. Azt gondolom, kedves diákok, hogy éppen nektek – művészetis diákoknak – van a legnagyobb szerepetek abban, hogy hangotokkal, zenétekkel és alkotásaitokkal tovább is adjátok ezt a felbecsülhetetlen értéket: a magyar kultúrát” – mondta Nagy Gabriella.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Felléptek ezt követően: Keserű Márton, Soós Nimród, Szabó Andrea, Szücs Gabriella, Ferencz István, Herman Róza, Dóczi Vivien, Ghitea Balázs, Bodi Gréta, Oszaczky-Butkai Gergő, Szlivka Mercédesz, Benczédi Kristóf, Cozák Dávid, Tasadán Evelin és Takács Zsófia diákok, valamint egy alkalmi kórus és zenekar. A felkészítő tanáraik Giordano Filomena, Radó Judith, Béres Csilla, Lupse Anita, Bulzán Annamária, Mados Andrea és Lukács Annamária voltak. A képzőművészeti kiállítás főszervezője Rácz Eliza festészettanár volt, aki felkészítő tanári minőségben is részt vett ennek megvalósulásában Bíró Anett, Rácz Ervin, Fábián Emőke, Jankó-Szép Noémi, Tapaszi Andrea és Domahidi Krisztina tanárokkal együtt, az egyik osztályteremben pedig magyaros ízeket lehetett kóstolni Kémenes Mónika művészettörténet-tanárnő és tanítványainak jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában