Határátlépés

2022.01.13. 10:00

„Könnyítés”: nincs külön határátlépő sáv az ingázóknak, csak törvény van róla

Románia parlamentje 2020 szeptemberében fogadta el az ingázók határátlépését könnyítő törvényt, mely többek között kimondja azt, hogy külön sávot kell létesíteni a határ túloldalára ingázó munkavállalóknak. A törvényt ugyan elfogadták, de azóta is halott betű csupán.

Forrás: politiadefrontiera.ro

Pap István

 

A nagyváradi illetőségű, Debrecenbe ingázó Kiss Huba kereste meg szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy bár már 2020 szeptemberében elfogadták azt a törvényt, mely szerint a határátkelőkön külön sávot kell létesíteni azoknak, akik az egyik országban laknak, és a másikban dolgoznak, „de azóta senki a füle botját se mozgatja. Rengeteg időt veszítünk el a határon! Volt úgy, hogy felmentünk Székelyhídra az ottani határátkelőhöz, mert akkora volt a torlódás Borson” – fogalmazott. Hozzátette, hogy nem mindig súlyos a helyzet a határon, de mégis, a legjobb esetben is „naponta minimum negyven percet elvesztegetünk a ki- és beutazáskor amiatt, hogy ezt a törvényt nem léptették életbe” – panaszolta Kiss Huba. Elárulta, hogy csúcsidőben a legrosszabb a helyzet, azaz reggel nyolc és kilenc óra között, valamint délután négy óra körül, amikor az ingázók megindulnak hazafelé. Mint mondta, több ezer, a határ mentén élő, és a másik országban dolgozó személyt érint ez a probléma. Az ügyben szerkesztőségünknek nyilatkozó Laura Bondar, a nagyváradi területi határrendészet szóvivője elmondta, hogy a Bors I. határátkelőnél lévő infrastruktúra nem teszi lehetővé azt, hogy külön sávot létesítsenek az ingázóknak. Elárulta, hogy a határrendészethez is befutottak írásos kérelmek ez ügyben, de ez a probléma ott nem megoldható. Kifejtette, hogy a határátkelést megkönnyítette és némiképp meggyorsította a Bors II. határátkelő megnyitása, de érdemi változást ez sem hozott, mert mint a szóvivő kijelentette, a kamionsofőrök továbbra is főként az ártándi átkelőt használják. Megítélése szerint, ha mégis érvényt akarnak szerezni a törvénynek, az nem a határrendészet feladata, hanem a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaságé (CNAIR), ugyanis az kell kialakítsa a külön sávokat.

 

Közigazgatási kérdés

 

Csakhogy a külön sáv nem infrastrukturális, hanem közigazgatási kérdés, nyilatkozta lapunknak Botházy Nándor, Bihar megye alprefektusa: „Magával az infrastruktúrával nem lenne semmi gond, hiszen az autópályán van tíz sáv, Borson is van tíz, és csak mintegy negyed liter festékre lenne szükség, amivel felfestenék a sávra, hogy »transfrontalieri«. A baj az, hogy az RMDSZ kezdeményezésére 2020-ban megszavazott törvény alkalmazási módszertanát mind a mai napig nem fogadta el a kormány”. A 2020/209. számú törvény elrendeli, hogy kérésre az útlevélosztályok kiadnak egy dokumentumot, ami igazolja azt, hogy az illető utas ingázó, és azokon a határátkelőkön, ahol lehetséges, a Belügyminisztérium külön sávokat alakít ki számukra. Az alprefektus felidézte, hogy annak idején egy közös román–magyar kormányülésen született meg az ötlet, amit később a román parlament törvényben szentesített, de azóta nem történt érdemi elmozdulás az ügyben. Mint fogalmazott, „szimbiózisba kellene hozni a két ország speciális rendelkezéseit ebben a témakörben, ami külügyi és belügyi minisztériumi közreműködést feltételez a két ország között”. Botházy Nándor jelezte, hogy tudomása van egy online petícióról is, és a petíció ügyét „a legjobb tudásunk szerint fogjuk képviselni, annak érdekében, hogy legyen elmozdulás, mert ez egy valós probléma, amit meg kell oldani”

 

Megszólaltattuk az ügyben a törvényjavaslat kezdeményezőjét, Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselőt is, aki felháborítónak nevezte, hogy nem alkalmaznak egy, a parlament által megszavazott törvényt. „Azért született meg ez a törvény, hogy az embereket segítse, nem pedig azért, hogy az államigazgatás ne alkalmazza” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a következő parlamenti ülésszak elején interpellálni fog ebben a kérdésben. Hozzátette: le kell ülni tárgyalni a Belügyminisztérium képviselőivel, hogy világos legyen, mi az akadálya a törvény alkalmazásának, hogy ezeket az akadályokat, ha vannak, el lehessen hárítani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában