Fazekasság

2022.01.19. 11:00

Kiállítás és minikonferencia Margittán, a Magyar Kultúra Hetének keretében

A Magyar Kultúra Hete programsorozatot – bár a világjárvány miatt visszafogottabb körülmények között – idén is közösen, összehangoltan ünnepli Debrecen, Nagyvárad, Berettyóújfalu és Margitta városa.

Szőke Ferenc 

 

Margittán a programoknak a Horváth János Elméleti Líceum (HJEL) és a művelődési ház ad otthont. Utóbb említett helyszínen január 17-én délután kiállítást nyitottak meg és minikonferenciát tartottak. Témája a margittai fazekasság volt. A projekt a Partiumi Keresztény Egyetem Vizuális és Nevelés Kutatóközpont nevéhez fűződik. A kiállítás a Galériában volt megtekinthető, a konferencia a művelődési ház konferenciatermében zajlott.

 

A megnyitón jelen volt Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Marcel Emil Sas Adăscaliții és Demián Zsolt, Margitta polgár-, illetve alpolgármestere, valamint dr. Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese. Elsőként Demián Zsolt köszöntötte a vendégeket, kiállítókat és résztvevőket, majd Maior Enikő mondott megnyitó beszédet. Kiemelte: fontos a PKE számára, hogy láthatók legyenek, vonzók a diákok számára, ezért szívesen vesznek részt kutatási programokban és ezek bemutatásában. Ezek jó alkalmak a régió megismerésére is. Fontosnak tartják az együttműködést a volt diákokkal, és pont egy ilyen együttműködés eredménye a mostani kiállítás és konferencia, mondta a rektorhelyettes. A tárlat a margittai fazekasság 3D-s technikával rekonstruált termékeit mutatja be.

Muraközi István hangsúlyozta, hogy mindig szeretettel jönnek a testvérvárosukba, és sajnálatosnak tartja, hogy a járvány miatt megcsappantak a találkozási lehetőségek. „Fontos, hogy ezeken a jelképes alkalmakon a határon inneni és túli magyarok együtt ünnepeljenek, együtt adózzanak a közös szellemi és kulturális kincseknek” – fogalmazott. Kiemelte: már hatodik alkalommal ünnepelnek együtt testvérvárosukkal, Margittával, amit hasznosnak és közösségépítőnek tart. Hangsúlyozta ugyanakkor: örömteli, hogy az ünneplésen túl sok közös pályázatot nyújtanak be, az iskolák is megtalálják a kapcsolódási pontokat, melyeknek mindkét fél haszonélvezője. „Reméljük, hogy ezek a testvérvárosi kapcsolatok tovább fognak erősödni, mert megvan a kellő utánpótlás” – mondta.

Marcel Emil Sas Adăscaliții polgármester köszöntőjében kiemelte: örül annak, hogy sok kulturális, nevelő jellegű programot szerveznek közösen a testvérvárosok, hozzájárulva ezek színvonalasabbá tételéhez. Demián Zsolt alpolgármester megfogalmazta: fontosnak tartja a partnerségi kapcsolatokat, melyeket nemcsak megkötni, de fenntartani is kell, akkor is, ha van közöttünk államhatár, vagy épp világjárvány nehezíti a mindennapokat. „A mai nap is bizonyíték arra, hogy Margitta jó partnerségeket kötött testvérvárosi és intézményi szinten egyaránt. Köszönettel tartozunk a Partiumi Keresztény Egyetemnek, amiért vissza akarnak hozni, illetve újraéleszteni városunk múltjából egy részt” – mondta, majd sikeres konferenciát és tartalmas együttlétet kívánt. 

A megnyitó után a résztvevők megtekinthették a kiállítást. Torkos Erik Márk fotókat állított ki régészeti leletekről, Janó János 3D-s látványterveket, a régészeti leletek alapján, László Attila pedig rekonstrukciókat a margittai fazekakról. A földszinten a magyar iskola diákjai állították ki munkáikat fazekas minták felhasználásával. A kiállítás bejárása után elkezdődött a minikonferencia, melynek előadói Zatoschil-Ballai Zsuzsa (Margitta gazdasága a XVII. században) és dr. Wilhelm Sándor (Emlékeim a fazekasságról) voltak. Emődi János nem tudott személyesen eljönni, ezért egy vele készített riport kisfilmet mutattak be Emlékeim a fazekasságról címmel. A konferenciát interaktív kerekasztal-beszélgetés zárta, melyen Demián Zsolt, dr. Wilhelm Sándor, dr. Balázs Zoltán, a PKE képzőművészeti tanszékvezetője, Agyal Olivia kutatási asszisztens, Torkos Erik Márk, László Attila és Janó János mondta el gondolatait, és válaszolt a hozzájuk intézett kérdésekre. Dr. Wilhelm Sándor nehezményezte, hogy egy megyei jogú városnak nincs múzeuma, vagy legalább egy tájháza, ahol a régészeti, illetve a hagyományainkkal kapcsolatos értékeket őriznék. E cikk írójának kérdésére kijelentette, hogy amennyiben lesz Margittának olyan épülete, mely méltó a megőrzésükre, a teljes régészeti gyűjteményét a városra testálja, ezzel is kifejezve, hogy bár elköltözött szülővárosából, a kötelékek megmaradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában