Statisztikai adatok

2022.01.27. 09:30

Kevesebb összevont osztályt szeretne a megyében a tanfelügyelőség

Több témára is kitért Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő azon a sajtótájékoztatón, melyet szerda délben tartott az intézmény székhelyén.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Főleg statisztikai adatokat ismertetett szerdán tartott sajtótájékoztatóján Horea Abrudan, Bihar megye főtanfelügyelője. Többek közt arra hívta fel a figyelmet: Bihar megyében jelenleg közel 85 ezer diák él, akik közül 52.771 városi környezetben (62%), 32.164 pedig vidéken (38%) tanul. Körülbelül 16 ezren óvodások, 26 ezren elemisták, 22.250-en V–VIII. osztályosok, 20 ezren középiskolások vagy szakosztályokba járnak. 175 jogi személyiséggel rendelkező tanintézmény működik a megyénkben, ezeken kívül a tanfelügyelőséghez tartozik még az Oktatói Szolgáltató és Erőforrás Központ (CJRAE), a Gyermekpalota, valamint a Bihar Megyei Kiválósági Központ (23 csoporttal). Nyolcadik osztályban közel 5100 gyermek tanul, ami a tavalyi tanévhez képest 950 fős növekedés. Magyar tagozaton a tavalyi tanévben 863 diák volt, jelenleg pedig 1122. 

 

2021-ben összesen 4150 nyolcadikos diák volt és 120 líceumi osztály működött (39 szakosztály), a 2022-es beiskolázási tervben pedig 5100 nyolcadikos gyermekkel számoltak, illetve 144 líceumi osztály (59 szakosztály) működtetését vetítették előre.

A főtanfelügyelőnek meggyőződése, hogy az oktatás minőségét növelni lehet azáltal, ha kevesebb összevont osztály működik, ezért a 2022/2023-as tanévben elemi szinten román tagozaton várhatóan 17 százalékkal csökkentik ezen osztályok számát (magyar tagozaton marad a 65 összevont osztály), míg V–VIII. osztályos szinten a román tagozaton 78 összevont osztályból maradni fog 72,5 (7 százalékos csökkenés), magyar tagozaton pedig 25 osztályból 24,5 osztály (2 százalékos csökkenés).

Horea Abrudan egy összehasonlítást is bemutatott, elismerve azt, hogy ez némiképpen sántít, arról van ugyanis szó, hogy a 2021-ben érettségizett diákok eredményeit összevetette ugyanezen diákoknak a négy évvel korábbi, vagyis 2017-es, az országos felmérőn elért eredményeivel. Mindenesetre ezen kimutatás alapján a rangsort a Művészeti Líceum vezeti, mely tizenkettedikes diákjainak 65 százaléka jobb eredményt ért el tavaly az érettségin, mint nyolcadikos korukban az országos felmérőn, majd következik a listán a Friedrich Schiller Német Tannyelvű Líceum (60%) és a Iosif Vulcan Főgimnázium (57%). Egy másik „közvélemény-kutatást” is ismertetett ezután a főtanfelügyelő – a mostani nyolcadikosok 35 százaléka válaszolt a megkeresésre, és a legtöbbjük Nagyváradon, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban szeretné folytatni a tanulmányait, majd következik az „óhajlistán” a Partenie Cosma Gazdasági Líceum, az Onisifor Ghibu Főgimnázium, az Aurel Lazăr Elméleti Líceum, a Bechtel Pünkösdista Teológiai Líceum, az Emanuel Baptista Líceum, az Ady Endre Középiskola és az Emanuil Gojdu Főgimnázium. Három százalékkal (31,52) többen mennének ugyanakkor humán profilú osztályba, mint reálba (28,12%). Román tagozaton idén ősszel 114 líceumi osztály fog indulni és 43 szakosztály, melyek közül 24-ben duális képzést nyújtanak majd. A magyar tagozat vonatkozó beiskolázási adataira nem tért ki a tanfelügyelő, érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy „abba nem akarok belemászni”.

 

Horea Abrudan szerint ugyanakkor pénzügyi szempontból hatékonyabbá lehetne tenni az iskolák működését például azáltal, hogy kevesebb takarítónőt alkalmaznak, vagy délután hazaküldik a portásokat, és videókamerákat üzemeltetnek.

 

Elhangzott az is, hogy a legutóbbi, vagyis január 21-i adatok szerint Bihar megyében a diákok 0,72 százaléka, illetve a tanügyi alkalmazottaknak a 2,89 százaléka volt koronavírusos. 138 osztályban felfüggesztették a jelenléti oktatást, ezen a héten Nagyváradon az Ady és a Gojdu líceumokban is online tanítanak. Ugyanakkor a tanügyi személyzet 57,44 százalékát oltották be Bihar megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában