Fejlesztések

2022.01.28. 09:14

Kerékpárutakat építenek ki Nagyvárad vonzáskörzetében

A nagyváradi metropoliszövezet északi részén megvalósítandó infrastruktúrafejlesztésről tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Ilie Bolojan megyei tanácselnök magyarságügyi tanácsadója.

Forrás: A szerző felvétele

János Piroska

 

A Bihar községet elkerülő terelőút kiépítése több szempontból is fontos: egyrészt tehermentesíti a nemrégiben megnyitott autópályás határátkelő miatt megnövekedett autóforgalmat a községben, másrészt a körgyűrű meghosszabbításaként a Bihart és Hegyközpályit összekötő út akadálymentes csatlakozást biztosít az autópályához Pályi és Hegyközcsatár számára is – mondta el Csomortányi István, az EMNP elnöke. A hat méter széles, kétsávos terelőúton négy körforgalmas csomópontot alakítanak ki: egyet Bihar Várad felőli bejáratánál, egyet Bihar és Hegyközpályi csatlakozási csomópontjánál, egyet Bihar és a Margitta fele vezető országút csatlakozási csomópontjánál, egyet pedig a 19-es jelzésű országúttal való találkozásnál. Egy ötödik körforgalmat a Bihart Hegyközpályival összekötő út találkozásánál építenek ki. A hónap elején a megyei tanács megszavazta a két út – a bihari körgyűrű és a Hegyközpályi–Bihar közötti összekötő út – kiépítési projektjének összevonását, mindkettőt megyei rangú útként fogja kezelni, 767J és 767K néven. Erre az összevonásra azért volt szükség, hogy a megyei tanács könnyebben tudja elvégezni a kapcsolódó dokumentációt, engedélyeztetést, illetve a forrásszerzést – tette hozzá a Néppárt elnöke. Ehhez kapcsolódik ugyanakkor az is, hogy a megyei tanács január 26-i ülésén megszavazta azt az együttműködési megállapodást, amelynek tagja Nagyvárad metropoliszövezetének fejlesztési egyesülete, a Bihar Megyei Tanács, Nagyvárad, Hegyközpályi és Bihar községek önkormányzatai. A bihari körgyűrű mentén kétsávos, három méter széles kerékpárutat is kiépítenek. 

 

Kerékpárúthálózat

 

A megyei tanácsnál megkezdték a Nagyvárad körzetében megépítendő kerékpárúthálózat tervezését. Főleg a metropoliszövezet északi részén fog több kerékpárút épülni, ezek többségében magyarok lakta településeket fognak érinteni – mondta el a tanácsadó. Olyan településekről van szó, amelyek idegenforgalmi szempontból értékelhető helyszínek, és érdemes kerékpárral is megközelíteni őket – tette hozzá. Kétsávos, három méter széles kerékpárutat fognak kiépíteni Nagyvárad és Bihar között, amely a fenn említett, körgyűrű melletti kerékpárút mellett összeköttetésben fog állni a gyorsforgalmi út mellett már meglévő kerékpárúttal, így az Oncsa városnegyedből egészen Biharig lehetne kerékpárral közlekedni. Az új kerékpárút a Remarkt (egykori Real) bevásárlóközponttól indulva, az országúttal párhuzamosan haladna a leendő bihari terelőútig.

 

Egy másik kerékpárút a csatári hágó aljától a 767F jelzésű úttal párhuzamosan Pályit érintve áthaladna Hegyközcsatáron, ahonnan az egykori margittai országút nyomvonalán haladva érné el a siteri tavakat, így lehetőséget teremt a két keréken kirándulni vágyók számára a csatári, tótteleki, siteri erdők felkeresésére is. Míg előbbi kerékpárút 3 kilométeren fog haladni, utóbbi 10 kilométeres lesz. A tervek szerint továbbá a hegyközpályi sportcsarnoktól a pályi tó déli oldalán fekvő erdőig egy kisebb kerékpárutat alakítanának ki, az erdőn belül zúzott köves szakasszal.

 

Kerékpárutat terveznek Várad és Biharszentandrás között is a Sebes-Körös déli oldalán, valamint Fugyivásárhely és Nagyürögd között, Várad leendő déli körgyűrűje mellett. Első szakaszban a kerékpárút Félixfürdőtől Nagyürögdig 7,5 kilométeren haladna párhuzamosan az úttal. Ezt a szakaszt egészítenék ki azzal a kerékpárúttal, amely Oláhapáti irányából a biharsályi tóig tartana. A beruházásokat európai uniós alapból, a helyreállítási alapból finanszírozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában