Hóeltakarítás

2022.01.10. 15:35

Járhatók az utak Bihar megyében, de károkat és áramkimaradásokat okozott a havazás

A megyei rangú utakon téli útviszonyoknak megfelelően, biztonságosan lehet közlekedni, tudatja közleményében a Bihar Megyei Tanács.

Fotó: Bihar Megyei Tanács

BN-összeállítás

 

Az utóbbi napok folyamatos havazása miatt a hóeltakarító járművek napközben és éjjel is dolgoztak a megye útjain. Az ezzel a munkálattal megbízott cégek által közvetített adatok szerint összesen negyven hóeltakarító jármű volt kint a megye útjain, mind az öt övezetben (Élesd, Belényes, Margitta, Nagyvárad, Tenke) egyenként nyolc hóeltakarító járművel dolgoztak, és további nyolc speciális jármű vár bevetésre szükség esetén, például földgyaluk. A Bihar Megyei Tanács kezelésében lévő utak hóeltakarítással megbízott cégei a következők: Élesd övezetében a Carier, Nagyvárad és Belényes övezetében a Drumuri Bihor, Margitta környékén a Săgeata Prod, míg Nagyszalonta-Tenke környékén a Crișana Pro Construct cég. A közlemény emlékeztet arra, hogy a megyei utak karbantartása a megyei önkormányzatra tartozik, a megyén áthaladó országutak kezelője a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR), míg a települések területén haladó utak karbantartása a helyi önkormányzatok feladata.

Fotó: Bihar Megyei Tanács

Nagyvárad

 

Nagyváradon szombaton délután 5 óra körül mentek ki a RER Vest cég hóeltakarító járművei az utakra és vasárnap reggelig mind a négy sürgősségi övezetben letakarították a havat az utakról, mondta lapunknak Pálhegyi Zoltán, a RER Vest igazgatója. „25 járművel voltunk kint, az 1. sürgősségi övezetben lévő utakat háromszor is letakarítottuk, és mindenhol ekéztünk, ami nagy szó, mert Nagyváradon ritkán esik annyi hó, hogy tolni kelljen” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy minden út járható Nagyváradon, hétfő délután egyedül a Plaiului utcán volt vízátfolyás az olvadó hó miatt. Az igazgató hozzátette, hogy már csak azért is nagyon fontos volt a lehető leghamarabb és alaposan letakarítani az utakat, mert a napokban nagyon lehűl az idő, és az esetlegesen megmaradó hó ráfagyna az utakra, ami balesetveszélyes lenne. Pálhegyi Zoltán hozzátette, hogy az előrejelzések szerint ezen a héten már nem lesz csapadék Nagyváradon, tehát a közlekedésben sem kell fennakadásra számítani emiatt.

Fotó: Alexandru Nițescu
 

Áramkimaradások

 

Ha az utakon nem is jelentett problémát, de több Bihar megyei településen áramszünetet okozott a hétvégi havazás és az alacsony hőmérséklet. Sajtóinformációk szerint vasárnap délután 15 órakor az Electrica vállalatnál áramszünetet jegyeztek Vaskohon, Alsó- és Felsőbiharkristyóron, Biharmezőn, Kerpenyéden, Felsőmezősön, Săbiștelen, Biharlonkán, Făgeten, Diófáson, Rézbányán, Vaskohszikláson, Váradlesen, Szászfalván, Vércsorogon, Alsó- és Felsőlugason, Izsópallagon és Szarándon. Fugyivásárhelyen vasárnap hajnali 2 órától délután fél négyig szünetelt az áramszolgáltatás. Míg egyeseknél az áramszünet egyúttal a fűtés szünetelését is jelentette, addig mások komolyabb problémával is szembesültek: egy kegyeki (Chijic) lakos a Facebookon, a helyi lakosok által használt csoportban tette közzé, hogy egy személy oxigénellátásra szorul, amelyhez elektromos áramra van szükség. Vasárnap 18 órakor Tőtösön (Groși) és Szekaturán (Codrişoru), valamint részben egy középfeszültségű vezetéken és két állomáson nem volt áram, összesen 465 ügyfélnél szünetelt az áramszolgáltatás, három kidőlt villanyoszlopról érkezett jelentés. A problémák megoldása végett az áramszolgáltató négy munkacsoportja volt terepen – nyilatkozta Camelia Roșca, a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

 

Károk

 

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség emberei vasárnap több településen letört ágakat és kidőlt fákat ,"tüntettek el", illetve leszakadt villanykábeleket hoztak helyre. Vasárnap éjszaka és reggel a nagyváradi, belényesi és élesdi tűzoltók Bihar megye három településén összesen hat ilyen jellegű bevetésen vettek részt. Nem sokkal éjfél után Nagyváradon, a Feldioarei utcán ágak estek egy személyautóra és az útra, ezt takarították el. A következő órákban a Moldovei és Mehedinți utcán két fa dőlt rá két személyautóra, a Colinelor utcán pedig ágak és villanykábelek szakadtak le és korlátozták a közúti forgalmat. Biharrósán (Roșia) és Sólyomkőpestesen (Peștiș) két fa dőlt az útra, ezeket vasárnap reggel takarították el.

 

Fotó: ISU

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában