Babonák

2022.01.05. 11:00

Januári népszokások és hiedelmek

Januárhoz talán több időjárással kapcsolatos megfigyelés kötődik, mint a többi hónaphoz. Ha az időjárást figyeljük, azt is megtudhatjuk, milyen lesz a termés az évben, és akár a jövendőbelinket is megálmodhatjuk.

Forrás: googleapis.com

Törő Enikő

 

Január 6. Vízkereszt napja, és bár vallási ünnepként ismert, ehhez a naphoz is kötöttek időjárási megfigyelést. Ha Vízkereszt napján az eresz csurog, akkor a tél hosszúnak ígérkezik, de ha ezen a napon hull a hó, akkor korán kitavaszodik. Egy másik megfigyelés szerint, ha január 6-án fagy, akkor sokat várat még magára a tavasz, és ha fúj a szél, az jó termőidőt és szerencsés évet hoz. Veronika napját, január 13-át az év leghidegebb napjának tartják, ezért érdemes ilyenkor jól felöltözni. Piroska napja, január 18-a szintén időjárásjósló nap, a mondás szerint: „Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy”. Piroska napja egy másik dolog miatt is különleges, ugyanis ha aznap a nővérünk nyakába piros kendőt kötünk, akkor még abban az évben férjhez megy. A megfigyelés szerint január 20., Fábián és Sebestyén napja a tavaszébresztő nap, ugyanis ekkor kezdenek a fák mézgásodni, nedvet szívni. A következő néhány nap szintén fontos, hiszen január 21-én, Ágnes napján a megfigyelés szerint ha derült az idő, akkor jó termés lesz. Ugyanehhez a naphoz szerelmi jóslás is kötődik, ugyanis a hiedelem szerint, ha a lányok Ágnes napján böjtölnek, akkor megálmodhatják a jövendőbelijüket. Természetesen a szőlőterméshez kapcsolódó hiedelmek sem maradhatnak el, ezeket január 22-höz, Vince napjához kötjük, akit a szőlősgazdák egyik védőszentjének tartanak. Úgy tartják, hogy „ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”, vagy „hogyha fénylik Vince, megtelik a pince”. Egy másik hagyomány is kötődik ehhez a naphoz, miszerint ha a szőlővesszőket a meleg szobában öblös szájú üvegbe helyezzük, és ezek kihajtanak, akkor nem fognak ez évben elfagyni a szőlőszemek.

Január 25-e talán mindenki számára ismert időjósló nap, ez Pál napja, vagy a Pálforduló napja. A népi megfigyelés szerint amilyen az idő Pál napján, olyan lesz még negyven napig. A medve viselkedésével kapcsolatos hiedelem szerint pedig a medve ezen a napon kitekint a barlang bejáratán, hogy megnézze, milyen az idő. Ha derült az ég és szépen süt a nap, enyhe a levegő, akkor visszamegy, és folytatja az alvást. Tudja, hogy még nincs vége a télnek, mert havas förgetegek, csikorgó hidegek lehetnek. Ha viszont hideg, téli időt talál, kinn marad, mert érzi, hogy hamarosan vége a télnek, megenyhül az idő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában