Korszerűsítés

2022.01.27. 17:00

Ingyenes fogorvosi rendelő a diákoknak Margittán

Szőke Ferenc

 

Eddig nem volt ingyenes fogorvosi szűrővizsgálat és fogászati kezelés a diákok számára Margittán. Ez az évek során visszaütött, mert anyagi okok, vagy érdektelenség miatt, a diákok elhanyagolták szájhigiéniájukat. Gyakran már csak akkor mentek fogorvoshoz, amikor késő volt, és nem lehetett a szuvas fogat megmenteni. Sajnos az EU-ban a romániai fiataloknak van a legrosszabb állapotban a fogazatuk. Ez később, felnőttkorban komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ha lett volna rendszeres szűrővizsgálat, hamarabb észlelték volna a problémát, és nem kellett volna a foghúzásig eljutni. Félévenkénti szűrővizsgálattal a fiatalok fogazata megmenthető lenne, mondják a szakorvosok. Margittán és környékén több mint 3000 iskoláskorú fiatal van, akiknek szűrővizsgálat nélkül veszélyben van a fogazatuk. Ezt a problémát érzékelte dr. Szebeni Andrea fogorvos és gondolt egy nagyot. Nevezetesen azt, hogy jó lenne egy ingyenes fogorvosi rendelőt nyitni a Margitta és környéki diákok számára. Azt is tudta, hogy ez nem kevés pénzbe kerül, ezért segítségül hívta a margittai Rotary Clubot, melynek ő maga is tagja. A klub vezetősége és tagjai pozitívan fogadták az ötletet, és úgy döntöttek, megvalósítják. A szükséges anyagi fedezetet jótékonysági rendezvényekkel, vagy Rotary szervezetektől kapott segítséggel biztosították. Jelen esetben a Románia és Moldova Köztársasági Rotary Club, és a svédországi Linköping Rotary Club voltak a főtámogatók. A fogászati rendelő felszerelésének több mint 20.000 eurós költségének nagyobb részét ők vállalták magukra. Ezen túl hollandiai és helyi támogatók is voltak. Az irányítást önkéntes alapon dr. Szebeni Andrea végezte, hiszen ő ennek a projektnek a menedzsere. Ő intézte az engedélyek beszerzését is. A rendelő az Octavian Goga Főgimnázium épületében kapott helyet, és a város valamennyi iskoláját ki fogja szolgálni. A helyiséget felújították, hogy megfeleljen a kötelező előírásoknak. A polgármesteri hivatal és a helyi tanács teljes mértékben támogatta a projektet. A rendelő felújításának költségeit ők vállalták magukra. A margittai RMDSZ is örömmel fogadta a projektet, és a megvalósításhoz minden segítséget megadott, nyilatkozta szerkesztőségünknek Demián Zsolt körzeti RMDSZ-elnök. Mindenképpen azt szeretnék, hogy a rendelő hosszútávon működjön. 

A rendelő helyisége és felszerelése már biztosított, de azt működtetni is kell. Ez viszont az egészségügyi minisztérium feladata. Két fogorvossal – dr. Erdei Vivien, dr. Raluca Hotea - és két egészségügyi asszisztenssel fog működni, akik a szűrővizsgálatokat, kisebb kezeléseket elvégzik. A fizetésüket a minisztérium fogja biztosítsa. Figyelmet fordítottak arra, hogy az egyik orvos magyar anyanyelvű legyen, hiszen a páciensek fele szintén magyar anyanyelvű lesz. 

A hivatalos átadásra január 20-án került sor az Octavian Goga Főgimnázium dísztermében. Az eseményen jelen volt Luca Adrian, a Románia és Moldova Köztársasági Rotary Club kormányzója, a margittai Rotary Club soros elnöke, Bradács Alíz Ildikó, Margitta város polgármestere, Marcel Emil Sas Adăscăliții, és alpolgármestere, Demián Zsolt, valamint a projektmenedzser, dr. Szebeni Andrea. A margittai Rotary nevében a soros elnök köszöntötte a jelenlévőket. Fontos és jelentős lépésnek tartja a város életében az ingyenes fogorvosi rendelő létrejöttét. Kiemelt köszönetet mondott dr. Szebeni Andreának, a projekt ötletgazdájának és menedzserének, valamint a külföldi és helyi támogatóknak. Dr. Szebeni Andrea részletesebben ismertette a projekt fontosságát, létjogosultságát, előnyeit a Margitta és környéki diákok számára. Luca Adrian gratulált az ötlethez, az összefogáshoz, melynek haszonélvezői a fiatalok, akik a jövőnket jelentik, hangsúlyozta beszédében. Marcel Emil Sas Adăscăliții polgármester kiemelte, hogy neki is álma volt egy iskolai fogászati rendelő megvalósítása, még iskolaigazgatói ideje korában, mely most létrejöhetett. Természetesen első perctől örömmel támogatta az ötletet. A fogorvosok elmondták, hogy a rendelő nem fog üresen állni, addig sem, amíg Bukarestben elrendeződik az alkalmazottak fizetési rendszere, mert elkezdik a munkát önkéntes alapon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában