Elismerés

2022.01.31. 08:22

Ifjú költőket díjaztak az Ady Endre Emlékmúzeumban

Ciucur Losonczi Antonius

 

Az élet költői szemmel címmel versírópályázatot hirdetett diákoknak a Körösvidéki Múzeum, partnerségben a Bihar Megyei Főtanfelügyelőséggel. A versenynek egy magyar nyelvű kiírása is volt, ennek a díjkiosztó ünnepségét csütörtök délután tartották az Ady Endre Emlékmúzeumban, Ady halálának 103. évfordulóján. A pályázatra összesen 34 alkotás érkezett, a zsűrit Tőtős Áron történész-muzeológus, valamint Kecse Gabriella magyar szakos és Tankó Zita, a magyar elemi oktatásért felelős tanfelügyelők alkották, illetve a szervezésben közreműködtek még Alin Ștefănuț szaktanfelügyelő és Lavinia Ungureanu múzeumpedagógus is.

 

 

Köszöntő beszédében Tőtős Áron hangsúlyozta: mindenki nyert azáltal, hogy benevezett a megmérettetésre, és hát sohasem lehet tudni, hogy kiben lakozik egy új Ady, a most megszületett korai zsengék hova vezethetnek évek múltán. „Arra bátorítok tehát mindenkit, hogy a helyezésétől függetlenül, ne adja fel, és írjon minél több verset! Ebben a zord időszakban, amikor egyre inkább eltávolodunk egymástól, egy jó költemény reményt adhat nekünk”, fogalmazott. Kecse Gabriella azon meggyőződésének adott hangot, hogy a hasonló pillanatokért érdemes pedagógusnak, magyarnak lenni Váradon. Tankó Zita szerint is „a léleksimogató szavaknak van itt az ideje”, hiszen fontos, hogy együtt legyünk, közösen dobbanjon a szívünk a magyarságtudatunkat ünnepelve.

 

Általános iskolások kategóriájában a következőképpen alakult az eredmény: I. hely – Torz Zsófia (micskei Miskolczy Károly Általános Iskola, negyedikes), Biró Virág (tenkei Nicolae Jiga Elméleti Líceum, nyolcadikos); II. hely – Deán Aliz (Szacsvay Imre Általános Iskola, negyedikes), Biró Levente (szalacsi Balaskó Nándor Általános Iskola, hatodikos); III. hely – Rouch Olivér (Szacsvay Imre Általános Iskola, negyedikes). A középiskolásoknál: I. hely – Bodnár Mónika Brigitta (Ady Endre Líceum, tizenkettedikes), Orbán Eszter (Ady Endre Líceum, tizenkettedikes); II. hely – Dóczi Dorottya (Ady Endre Líceum, tizedikes); Horváth Dalma Boróka (Ady Endre Líceum, tizenegyedikes); III. hely – Szücs Gabriella (Nagyváradi Művészeti Líceum, tizedikes).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában