Tippek és tanácsok

2022.01.03. 14:00

Hogyan tartsuk be újévi fogadalmainkat?

Vége van a karácsonynak, elmúlt a szilveszter, a bőséges lakmározások időszaka, és itt van az új év, amikor nagyon sokan tesznek különféle, különösen az egészségesebb életmódra vonatkozó fogadalmat. Akik az idén is valami ilyesmire szánják el magukat, nagy érdeklődéssel olvashatják az alábbi cikket.

Illusztráció

Pap István

 

Ha új év, akkor új élet, legalábbis egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, stresszmentesebb, mint amilyen az előző volt. Így év elején szinte mindenkiben megfogalmazódik ez a vágy, ezért is ez az az időszak, amikor sokan fogadalmat tesznek arra, hogy egészségesebben fognak élni, egészségesebben fognak étkezni stb. De mint azt Staharóczky Noémi táplálkozási szakértő saját tapasztalatából merítve elmondja: amilyen sokan tesznek újévi fogadalmat, szinte ugyanannyian feledkeznek meg erről egy idő után. A szakembernek van néhány jó tippje arra, hogyan tudjuk hatékonyan betartani az év elején magunknak tett ígéreteket. 

 

Önvizsgálat 

 

Kezdjük először egy kis önvizsgálattal, mondja a tanácsadó: „Mielőtt valaki megfogalmazná, hogy mit szeretne az új évben elérni, először azt gondolja át, hogy mi az, amit elért a múlt évben. Mi az, amin tudott változtatni, legyen szó az év elején magának kitűzött célról, vagy bármilyen, az év során bekövetkezett változásról az életmód, a karrier, a szokások terén. Tegye fel magának a kérdést, hogy elérte-e azt a célt, amit szeretett volna? Ha ez megvan, akkor ennek fényében lehet elgondolkozni azon, hogy mi az, amit ebben az évben szeretne elérni. Mindig abból kell kiindulni, hogy mik vagyunk” – fogalmazza meg első tanácsát a szakértő. Ha megtörtént az őszinte önvizsgálat, akkor lehet tovább lépni, és ekkor tudunk testi és lelki alkatunkhoz, habitusunkhoz, időbeosztásunkhoz és anyagi lehetőségeinkhez illő célokat kitűzni. „Nézzük meg, mi az, ami nekünk való, ne tegyünk olyan fogadalmat, amit eleve nem tudunk teljesíteni” – hangzik a következő tanács. „Megfogadhatom, hogy ebben az évben lefogyok húsz kilót, és decemberben lefutom a maratont, de ha eddig nem tudtam két kilót se lefogyni úgy, hogy meg is tartsam a súlyomat, akkor nem biztos, hogy sikerülni fog a tíz-húsz kiló leadása. És ha elkezdünk súlyzózni, ne egyből a tízkilós súlyt vegyük fel, a férfiak pedig a húszkilósat, hanem vegyünk egy kétkilós súlyt, azzal is elég nehéz lesz kitartóan edzeni. És miután edzésbe jöttünk, léphetünk feljebb” – mondja a szakértő. 

 

Lépcsők 

 

„Lehet, hogy nem tudunk egyből felugrani az első emeletre, lehet, hogy szükség van lépcsőkre. Az ember építsen lépcsőket magának” – ajánlja mindenkinek a szakértő. Vagyis ahelyett, hogy az ember nagy célokat tűzne ki maga elé, jobb és hatékonyabb az, ha a nagyobb célokat kis részcélokra bontja le. Aki újévi fogadalmat tesz, készítsen táblázatot, azt oszsza tizenkét részre, ez lesz a tizenkét hónap, és minden hónaphoz írja oda, hogy mi az, amit abban a hónapban változtatni fog, mi az, amit el fog érni, és a hó végén nézze meg, hogy mit sikerült elérni a vállalásokból. A fokozatosságra, vagy ahogy a szakértő fogalmaz, a lépcsőkre azért is szükség van, mert a legtöbb ember nehezen változtat megszokott életén, ragaszkodik a szokásaikhoz, a megszokott életviteléhez, az ételeihez, és ha mindez még nem lenne elegendő, imádunk kifogásokat keresni, és minél nagyobb a cél, amit kitűzünk magunk elé egy újévi fogadalom formájában, később annál nagyobb lesz a kísértés, hogy kifogásokat keressünk a teljesítése ellen. 

 

Cukortalanul 

 

Ha mindezzel már tisztában vagyunk, akkor következhetnek a konkrét fogadalmak. Mi mással is kezdené a táplálkozási tanácsadó, mint táplálkozási tanácsadással. „Az első tanácsom az, hogy le kell szokni a cukorról!” – mondja Staharóczky Noémi; felhívja a figyelmet arra, hogy a téli ünnepek alatt nagyon sok ember rászokik a cukorra, méghozzá úgy, hogy ezt észre sem veszi. A cukorfüggőség egyik biztos tünete az, hogy hiába ettünk a nap folyamán sokat, kiadósat, kalóriadúsat, mégis kívánjuk utána az édességet, és addig-addig keresgélünk a házban, a munkahelyen, míg le nem nyelünk egy kocka csokit, egy nápolyit vagy valamilyen más édességet. A szakértő jelezte, hogy télen átlagban a nők 200, a férfiak pedig 300 kalóriával többet visznek be a szervezetükbe, mint általában, amivel önmagában véve nem lenne gond, mert télen általában meghízunk, a probléma abból adódik, hogy a téli hízást nem követi a tavaszi böjt, ami visszaállítaná az ember optimális testsúlyát. Ezért is nehéz átállni egy zöldségben sokkal gazdagabb, szénhidrát-protein keverékben pedig szegényebb, de egészségesebb életmódra. Ugyanakkor ezért kell leszokni a cukorról, amit úgy lehet elérni, hogy az ember felépíti saját magának a személyre szóló napi étrendet, ami biztosítja azt a szénhidrát-mennyiséget, amire szüksége van, de oda kell figyelni arra, hogy a szénhidrát az egészségesebb fajtából legyen, azaz csokifalatok, cukorka helyett fogyasszunk gyümölcsöt – tanácsolja a szakértő. „Fontos, hogy megadjuk magunknak mindazt, amire szükségünk van, de csak a kellő mennyiséget, és lehetőleg minőségi táplálékot vigyünk be a szervezetünkbe” – mondja. 

 

Testmozgás 

 

Az egészséges életmód másik pillére a helyes táplálkozás mellett az egészségesebb életmód. Ezért is mondja szakértőnk azt, hogy iktassunk be valamilyen testmozgást az életvitelünkbe. De visszatérve a fokozatosságra és az önismeretre: „ha eddig nem mozogtunk, és tunyák, tespedtek voltunk, akkor ne rögtön balettel kezdjünk, hanem egy enyhe, könynyebb testmozgással, sétával, erőltetett biciklizéssel. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy a sétabiciklizés kevesebb kalóriát éget, mint a sétálás. Ha elmegyünk a boltig biciklivel, az még kevesebb kalóriaégetés, mint egy odáig való elsétálás. Vagy iktassunk be egy erőltetett hosszabb kerekezést, ami legalább tíz kilométer, vagy kezdjünk el gyalog járni például a munkahelyre. Az igaz, hogy tél van, hideg van, de szokjuk meg a hideget, mert a hideg kalóriát éget, akkor tudnánk a legjobban fogyni, mert magunkat kell belülről fűtsük, ehelyett télen meghízunk, mert begubózunk a házba, kevesebbet mozgunk, nem megyünk ki a hidegbe. Ezért is hasznos megfogadni azt például, hogy elkezdünk délutánonként sétálni, vagy hogy legalább egyszer-kétszer egy héten gyalog megyünk a munkahelyre.” 

 

Program szerint 

 

Ha már megvan a konkrét fogadalom, akkor ajánlatos egy jól rögzített programot is hozzárendelni, amikor teljesítjük is a vállalt célkitűzést. A szakértő tapasztalatai szerint ugyanis az emberek nagy többsége „programember”, aki ragaszkodik a napi életritmusához, ezért ha az újévi fogadalmat nem építi be a mindennapi rutinjába, hanem úgy tervezi, hogy majd teljesíti akkor, amikor éppen lesz rá ideje, akkor az a fogadalom hamar el fog halni. „Ha elhatározzuk azt, hogy mindennap ugrókötelezni fogunk, szabjunk meg egy konkrét időpontot, amikor ugrókötelezünk, és akkor ne keressünk kifogásokat, hanem nap mint nap a saját magunk által megszabott időpontban ugrókötelezzünk tíz-húsz percet. Ha valaki meg tudja azt csinálni, hogy a kitűzött programot, a sétálást, a biciklizést, az ugrókötelezést stb. mindennap más-más időpontban, de elvégzi, az előtt leemelem a kalapom, de tapasztalatból tudom, hogy az ember általában nem így működik, és ha az ember nem tartja be a megszabott időpontot, akkor elodázza, később pedig már végképp elmarad a fogadalom teljesítése” – mondja a szakértő. Ezért is fontos olyan időpontot választani, amikor a lehető legkevesebb a zavaró tényező, teszi hozzá. 

 

Visszajelzés 

 

A fogadalmak következetes teljesítésének és megtartásának egyik hatékony eszköze a motiváció és viszszajelzés. A táplálkozási tanácsadó háromféle embertípust különböztet meg: „Vannak emberek, akik egyedül tudnak dolgozni, ők az egyéni sportokat szeretik, nekik nagyon jó sport a futás”. Ezeknek az embereknek a teljesítmény maga a motiváció. Vannak aztán olyan emberek, akinek szükségük van arra, hogy egy másik ember motiválja őket, számukra a szakértő a közös célkitűzéseket ajánlja, így egymás ritmusában tudnak haladni, és a teljesítményt egymástól számon tudják kérni. És van a harmadik típusú ember, a csapatjátékos, akinek egyedül nem megy, és akik páros tevékenységekben, sportokban sem, hanem csak a csapatsportágakban érzik elemükben magukat, ők azok, akik például focizni járnak. Az ő esetükben a csapat eredménye a hajtóerő és a visszajelzés. Staharóczky Noémi hangsúlyozza: „A fogadalmaknak, az egészséges táplálkozásnak, a sportolásnak az lenne a célja, hogy mindenki elérje az optimális súlyát. Nem vagyunk egyformák, nem kell minden nőnek 50 kilósnak és minden férfinak 75 kilósnak lennie, hanem a saját optimális súlyát érje el az ember úgy, hogy tudjon egészségesen, aktívan élni. Egészséges életmódon azt értem, amikor valaki le tud hajolni, és be tudja kötni a cipőfűzőjét úgy, hogy nem kezd el szédülni a vérnyomása miatt, és nem kezd el lihegni, és nem fullad ki, ha nyolc lépcsőt meg kell mászni”. 

 

Példakép 

 

Végezetül Staharóczky Noémi egy olyan tanácsot fogalmaz meg, ami az élet minden területén érvényes: „Legyünk példakép a gyerekeink számára. Ne próbáljuk a gyerekeinket olyan dolgokra rávenni, amelyeket mi nem teljesítünk. Nem fogjuk tudni a gyerekeinket rávenni arra, hogy egészségesen éljenek, ha mi ott ülünk a tévé előtt és rágjuk a chipset, a mogyorót, és akkora pocakunk van, mintha szülni készülnénk. Ne kötelezzük a gyereket arra, hogy megegye a spenótot, ha mi is húzzuk a szánkat a tökfőzeléktől és a zöldségalapú ételektől. Először mi változtassunk, és legyünk példakép, akkor fog a gyerekünk követni, persze nem rögtön, hanem egy idő után.” Akik ilyen fogadalmat tesznek, és be is tudják tartani, azok számára ebből a szempontból legalábbis nagyon pozitív változást fog hozni a 2022- es esztendő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában