Művészet

2022.01.25. 15:00

Festményekből nyílt kiállítás Margittán a Magyar Kultúra Hete alkalmából

A Magyar Kultúra Hetét idén is közösen, összehangoltan ünnepelte Debrecen, Nagyvárad, Beretytyóújfalu és Margitta városa. A művelődési ház adott otthont január 20-án a helyi festőművészek legújabb alkotásaiból rendezett kiállításnak. Hét alkotó válaszolt igennel a felkérésre, és állította ki festményeit: Angyal-Asloviciu Anikó, Bagosi Anna, Barbu Edit, Bánházi Gyöngyi, Papp Antónia, Papp Gábor és Silaghi Stelian.

Szőke Ferenc

 

Az esemény főszervezője az RMDSZ margittai szervezete és a helyi képzőművészek társasága volt. A megnyitón a város és az RMDSZ részéről Demian Zsolt alpolgármester, körzeti elnök üdvözölte a festőművészeket és a szépszámú közönséget. Köszönetet mondott a művészeknek, kiemelten szakmai vezetőjüknek, Papp Gábornak, amiért mindig hajlandók emelni az ünnepségek színvonalát kiállításaikkal. 

„Kultúránkat megélni, művelni kell, hogy éljen, viruljon és öröklődjön utódaink számára” – mondta, majd arra kérte a résztvevőket, mondják el ismerőseiknek, hogy érdemes meglátogatni ezeket a tárlatokat, mert gazdag élményt kínálnak. Az alkotók nevében Papp Gábor köszöntötte a jelenlévőket, majd röviden bemutatta a művészeket és alkotásaikat. Mint fogalmazott, az alkotókat csak a protokoll kedvéért mutatta be, mivel mindenki ismeri őket. A jelen lévő törzsvendégek tulajdonképpen egy művészetkedvelő baráti társaság. 

„Jó újra együtt lenni, a járvány okozta kényszerszünet után. Mi tudtunk alkotni, és most alkalom adódott arra, hogy megosszuk a közönséggel a vászonra vetett gondolatainkat. Örülünk, hogy a Magyar Kultúra Hete alkalmából együtt lehetünk.” A továbbiakban kifejtette azon reményét, hogy a jövőben gyakrabban tudnak majd kiállításokat szervezni. Köszönetet mondott a művelődési ház új igazgatójának, aki mindig segítőkész a programok előkészítésekor. A kiállítás bejárta után a résztvevőket állófogadás várta, melyen kötetlen beszélgetés zajlott művészek és művészetkedvelők között. Művészetekről, irodalomról, hagyományőrzésről, egyszóval mindenről szó esett, ami magyar kultúránkhoz köthető. Tartalmas, értéket adó rendezvény volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában