Hagyományőrzés

2022.01.26. 12:00

Falumúzeumot avattak Szentjobbon

BN-összeállítás

 

Egy új hagyományőrző központtal bővült Szentjobb. A központot, ahol a falumúzeum működni fog, január 21-én avatták fel és nyitották meg a közönség előtt. A magyar kormány segítségével, a Bethlen Gábor Alap támogatásával egy szobát sikerült felújítani, rendbe tenni. A régi falusi életet szemléltető tárgyak gyűjtését már jóval korábban megkezdték, így volt miből berendezni. A falumúzeumba beállítottak egy régi, az 1900-as évek elejéről származó szalmazsákos ágyat, kenderből szőtt lepedővel, valamint egy szövőszéket, amit a későbbiek során használni is fognak. Ezen túl kiállították a kenyérsütéshez való eszközöket és más konyhai használati tárgyakat. Az épület másik három helyiségét is szeretnék felújítani és berendezni.

Az épület a helyi önkormányzat tulajdona, de használatba kapta a Pro Szentjobb Alapítvány, hogy működtessen benne egy falumúzeumot.

 

A megnyitón először Zatykó Jácint polgármester köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve a létesítmény fontosságát a falu kulturális életében és a hagyományőrzés területén. Kiemelte, hogy már az ingatlan vásárlásakor felvetődött egy faluház, falumúzeum kialakításának fontossága. Majd Botházi Nándor Bihar megyei alprefektus köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva, hogy nagyon jól volt megválasztva az avatás időpontja a magyar kultúra napjának előnapjára időzítve. A felszólalásokat László Sándor, az alapítvány elnöke és a projekt vezetője folytatta, aki bemutatta a kiállított tárgyakat és a további terveket. A múzeum feltöltése úgy fog történni, hogy a lakosokat és a diákokat be szeretnék vonni a munkába. Minden, a múzeumnak ajándékozott tárgyra ki lesz írva az adományozó neve. A következőkben a magyar kultúra napjára emlékezve Seres Ibolya Kerezsi Gábor versét szavalta el, végül Májernyik Mihály szentjobbi esperes apát-kanonok áldotta meg a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában