Keresztnevek

2022.01.06. 14:00

Ezek voltak a legnépszerűbb keresztnevek 2021-ben

Minden kornak megvannak a legnépszerűbb keresztnevei, az utóbbi években pedig észrevehető volt az is, hogy külföldi neveket románosítanak, illetve magyarosítanak. Összegyűjtöttük 2021 legnépszerűbb fiú és lány keresztneveit.

Illusztráció

Törő Enikő 

 

Egyesek a saját neveiket adják tovább gyermekeiknek, de vannak, akik a keresztszülők vagy a nagyszülők neveit választják inkább. Megint mások inkább egy olyat választanak, ami még nincs a családban, és az utóbbi években egyre jellemzőbb, hogy sokan egy külföldi névválasztás mellett döntenek. 2021-ben Romániában a legnépszerűbb kisfiú keresztnevek ábécésorrendben a következők voltak: Alexandru (jelentése: harcra kész férfi), Arthur (jelentése: sas, kő), Casian (nemes), Cosmin (rend, dísz), Damian (megszelídítő), Darius (aki nem utasítja el a jót), Eric (örök vezető), Felix, Flavius (aranyból van), Gabriel („Isten az én erőm”), Iustin (egyenes, igazságos), Leonard (bátor, mint az oroszlán), Matek (Isten ajándéka), Oscar (Isten lándzsája), Patrick (nemes), Radu (boldogság), Rareş (bátorság), Robert (hírnév), Ştefan (megkoronázott), Tudor (Isten ajándéka), Vladimir/Vlad (királyi) és Victor (nyerő). A népszerű romániai nevek közé sorolják immár a Zoltant is, természetesen ékezet nélkül, melynek jelentéseként az életet jelölik ki, a magyar jelentése azonban az uralkodó és a fejedelem. 

 

A lány keresztneveket illetően a következők voltak a legnépszerűbbek 2021-ben: Anastasia (feltámadás), Anita (kedves), Agatha (jóság), Anisia (egyedi), Amira (hercegnő), Eliana/ Elena (nap), Felicia (boldogság, szerencse), Greta (gyöngy), Iarina (fény), Lucia (fény), Miruna (béke), Milena (kedves), Monica/ Nadia (remény), Otilia (szülőföld, haza), Ofelia (segítség), Teodora/Theodora (Isten ajándéka), Xenia (vendégszerető), Zina (titkos szellem) és Zella (akinek semmi sem hiányzik). 

 

Magyarországon még nem készült 2021-es felmérés, azonban a 2020-as szerint a legnépszerűbb fiúnevek a következők voltak: Bence (győztes), Máté (Jáhve ajándéka), Dominik (Istenhez tartozó, Istenhez szentelt), Levente (levő, létező), Noel (karácsonykor született), Dániel (Isten a bírám), Zalán (dobó, ütő), Marcell (Mars istenhez tartozó, neki szentelt), Olivér (olajfaültető), Ádám (atyám), Milán (kedves), Dávid (kedvelt, szeretett, egyesítő), Botond (buzogányos harcos), Benett (Istent dicsérő), Áron (ihletett, tisztánlátó), Zsombor (bölény), Balázs (királyi), Márk (Mars istennek szentelt), Péter (kőszikla) és Kristóf (Krisztust hordozó). 

 

Ami a lányneveket illeti, a legnépszerűbbek ezek voltak: Hanna (kegyelem), Anna (kegyelem, báj), Zoé (élet), Léna, Luca (virradatkor, hajnalhasadáskor született), Emma (nagyság), Zsófia (bölcsesség), Boglárka (fémveretes, ékköves, gyöngyös, zománcos, gomb alakú ékítmény), Lili (liliom), Mira (csodálatos), Lilien (liliom), Nóra (tiszteletreméltó), Laura (babérfa, babérkoszorú), Lara (babérfa), Maja (anyácska), Fanni (virágkoszorú), Jázmin (a virág maga), Izabella (egyedül élő, tiszta, szűz), Olívia (olajfa) és Sára (hercegnő, uralkodónő).

Címkék#névadás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában