Megemlékezés

2022.01.17. 12:00

Emléktúráztak a doni hősökért

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Az 1943-ban a Donnál megsemmisült 2. magyar hadseregre emlékezve, a hősök tiszteletére szervezett emléktúrát az elmúlt szombaton a nagyváradi Tanoda Egyesület. A Don-kanyari offenzíva 79. évfordulója alkalmából rendezett túrára Püspökfürdőn gyülekeztek a résztvevők, 11 órakor, a busz végállomásánál, a séta útvonalát pedig ezután a püspökfürdői II. világháborús állásrendszer képezte.

 

„Minden kornak megvan a maga küldetése. Hála Istennek, mi most békében élünk, ezért a dolgunk a háborúskodás helyett inkább az, hogy emléket állítsunk olyan hősöknek, akik nem szándékoztak azokká lenni, de a történelem úgy alakult, hogy mégis ilyenekké váltak. Ezzel a túrával a Tanoda Egyesület, immáron tíz esztendeje, minden évnek az elején, elsősorban azon névtelen honvédok emléke előtt tiszteleg, akik a mai napig névtelen sírokban nyugszanak a Don-kanyarban. A vezéreik neve ugyanis megmaradt a kollektív emlékezetben, az egyszerű katonákét azonban lassan a feledés homálya fedi”- fogalmazott az induláskor Kecse Gabriella egyesületi elnök.

 

Kihasználva a természet kínálta lehetőségeket, a második világháborús lövészárkok nyomvonalainak mentén haladtak az emlékezők a betfiai erdőben, Kecse Attila túravezető szakszerű útmutatásával. Voltak köztük olyanok, akik valamennyi túrán ott voltak, míg mások egy-két alkalmat kihagytak különböző okok miatt, de amint ismét lehetőségük adódott rá, újból csatlakoztak. Az egyik gyermek például, aki még csak hétéves volt a kezdetekor-, most már szinte felnőtté vált, és immár a kedvesét is magával vitte. Az elmúlt egy évtized krónikájának hozzátartozik még az, hogy volt már hideg, latyak, hószállingózás és eső is, ezúttal pedig a friss hóban lépkedve hagytak nyomokat maguk után a túrázók. Kellemes, télies, de szép idő volt, csak visszafelé okozott némi gondot a csúszós lejtőn való leereszkedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában