Avatóünnepség

2022.01.26. 11:00

Emléktábla-avatással tisztelegtek a magyar kultúra napján Micskén

Szőke Ferenc

 

Idén is méltóképpen ünnepelték meg a magyar kultúra napját Micskén. Nemzeti kultúránk egyik kiemelkedő képviselőjének, Radnóti Miklósnak a tiszteletére készíttetett emléktáblát a Partiumi Közművelődési Egyesület (PAKE). Az emléktábla annak az épületnek a falára kerül, melyben a költő 1942. július 30. és augusztus 5. között volt elszállásolva, munkaszolgálata idején. Jelenleg ez az épület ad otthont a micskei Miskolczy Károly Általános Iskolának. Az avatóünnepségen jelen volt Oláh József, az egyesület elnöke, Hodgyai Edit iskolaigazgató, Barabás Attila református lelkipásztor, Gavallér Lajos nyugalmazott református lelkipásztor, Mihály Balázs katolikus plébános, Diós Emőke alpolgármester, valamint a helyi tanácsosok, a pedagógusok, a Görböc néptáncegyüttes tagjai és a költőt tisztelő lakosok. 

 

Elsőként Hodgyai Edit köszöntötte az ünneplőket, aki örömét fejezte ki, hogy az iskola falára kerül az emléktábla. Mint kiemelte, Radnóti Miklóst tulajdonképpen kollégaként is köszönthetik, hiszen magyar-francia szakos tanárként is tevékenykedett. Méltó az iskola az emléktábla „viselésére”, hiszen országos tantárgyversenyeket szervez, valamint diákjai országos versenyeken vesznek részt, és érnek el kiemelkedő eredményeket. Az iskola 2014-ben kiváló minősítést nyert el az oktatási minisztériumtól, mondta az igazgató. Oláh József, az egyesület elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket. Méltatta az átfogó és befogadó magyar kultúrát, majd röviden beszámolt arról az időszakról, amikor a költő Micskén volt elszállásolva. A költő életéről bővebben Gavallér Lajos beszélt, majd ismertette Radnóti Micskére vonatkozó naplóbejegyzéseit. Versekkel Oláh Ágota és Oláh Csenge színesítette az eseményt. Az emléktáblát Diós Emőke és Oláh József leplezték le, ezt követően az egyházak képviselői megáldották, illetve megszentelték azt. Az avatási ünnepség a Himnusz közös éneklésével zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában