Versenykiírás

2022.01.25. 07:46

Bérlőket keresnek a nagyváradi várba

A váradi várat kezelő Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) árverésre bocsátja a várban lévő ingatlanok helyiségeit, főként a vendéglátóipari gazdasági szereplők számára.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

BN-összeállítás

 

A nagyváradi várat uniós forrásokból újították fel, mintegy 87 millió lejt költöttek a nyolc épülettömb rehabilitációjára, de az unió azzal a feltétellel adta a támogatást, hogy a várban a felújítás elvégzésétől számított öt évig nem volt szabad kereskedelmi tevékenységet folytatni. Az önkormányzat megpróbálta kijátszani ezt a kitételt azzal, hogy hotelt létesített a vár D. épületében, de ezt később be kellett zárni. Időközben azonban letelt az említett öt év, így a Nagyváradi Helyi Tanács az elmúlt év végén elfogadta a létesítmény üzemeltetésének új szabályzatát, amely meghatározza a várkomplexum épületeinek funkcióit is. Alina Toie, az APTOR igazgatója bejelentette, hogy most készítik elő a versenykiírást, majd pályázatot írnak ki a vár több helyiségének a koncesszióba adására.

 

Funkciók

 

A szabályzat szerint a fejedelmi palota (a vár A. és B. épülete) továbbra is múzeumként működik. Ugyancsak itt kap helyet az APTOR székhelye és egyéb irodái. A C épületben, a fejedelmi palotának a vártemplom mögötti, dél-keleti szárnyában a földszinten kulturális rendezvényeknek – könyvbemutatók, kamarakoncertek, kiállítások stb. – helyet adó terek lesznek, az első és második emeleti helyiségeket pedig kiadják különböző civil szervezeteknek. A második emeleten lesz egy konferenciaterem is. A kisebb irodákat cégek, vagy például ügyvédek, közjegyzők bérelhetik majd ki. Az E. épületben, az egykori kaszárnyában lévő helyiségeket közhasznú civil szervezeteknek tartják majd fenn, de szükség esetén közintézményeknek is helyet adnának itt. Jelenleg ennek az épületszárnynak a földszintjén működik a szlovák képviselet. A vár nyugati bejáratától jobbra lévő I. épület, az egykori katonai adminisztráció székhelye a Make IT in Oradea egyesület székhelye marad, amely a nagyváradi önkormányzaton keresztül finanszírozza a számítástechnikai szektorban tevékenykedő helyi cégeket. Ugyanitt IT-cégek bérelhetnek majd irodahelyiségeket.

 

További tervek

 

A többi épületben vendéglátóipari egységeket látna szívesen az önkormányzat – kávézókat, sörözőket, éttermeket –, de különböző kereskedelmi egységek is bérelhetnek majd itt helyet. A K. épületet, a volt tiszti laktanyát továbbra is a kézművesek foglalhatják majd el, és újra megnyitják a H. épületben, az egykori sütődében a kenyérmúzeumot. Egy nagyváradi vendéglátóipari vállalkozás már ki is bérelte ezt a helyszínt és környékét. Újra megnyílik a hotel is, méghozzá ott, ahol korábban is kialakították, vagyis a vár D. épületében, a volt helyőrségi főparancsnokság helyén. Ez egy ún. tanhotel lesz abban a értelemben, hogy a személyzet tanulókból, egészen pontosan a híres Lausanne-i École hôtelière licence alapján működő Nagyváradi Vendéglátói Menedzsment Akadémia (OMHA) növendékeiből fog állni. A többi helyiségben helyi kereskedők árusíthatják majd helyi, kézműves termékeiket. „Az a fontos, hogy minden helyiség olyan bérlőket találjon, amelyek növelik a napi forgalmat. A vár olyan hely kellene, hogy legyen, mint egy szabadtéri bevásárlóközpont, egy olyan hely, ahol többféle tevékenységet lehet végezni” – nyilatkozta Mihai Jurca városmenedzser.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában