Magyar Kultúra Hete

2022.01.20. 14:00

Bemutatták Dobos Imre életinterjú-kötetét

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

 

Dobos Imre nagyváradi színművész életinterjú-kötetét mutatták be kedden délután a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában. Az alkalom a Magyar Kultúra Hetének egyik első eseménye volt. Miután Czvikker Katalin, az intézmény igazgatója köszöntötte az érdeklődőket – akik között Dobos Imre több színészkollégája is jelen volt –, a kötetről, illetve arról a sorozatról esett szó, melynek keretében ez a kiadvány is megszületett.

Demény Péter, az Ábel kiadó Prospero-sorozatának szerkesztője megköszönte a lehetőséget a színházigazgatónak és Dobos Imrének, majd elmondta, hogy a kötetsorozat nagy pályák, idők, teljesítmények és életek (színpadon és azon túl) bemutatására törekszik, de nemcsak színművészeket, hanem egyéb szakmák jeles személyiségeit is felkeresik. Demény Péter hozzátette, hogy a sorozat elindítása óta sokféle emberrel találkozott, olyanokkal, akikkel könnyű és jó volt együtt dolgozni, de olyanokkal is, akik kevésbé voltak rugalmasak, nyitottak. Dobos Imrét egyértelműen az előbbi kategóriába tudja sorolni, fogalmazott.

Fotó: Pikó Stefánia

A kötet szerzője, Molnár Judit kiemelte: nagy örömére szolgál, hogy részt vehet ennek a sorozatnak a munkájában. Elmondta, hogy Dobos Imre igazán ideális interjúalany volt, nagyon jól kézben tartotta a beszélgetés fonalát, nem tért el fölöslegesen a tárgytól. Nagyon jónak, gördülékenynek találta a közös munkát, és kiemelte a kiadó hozzáértő munkáját, együttműködését is. Molnár Judit bejelentette: már készülőben van a következő kiadvány, az újabb közös munkát pedig Fábián Enikő színművésszel végzik.

Dobos Imrétől megtudtuk: meglepte a felkérés, hiszen sosem gondolta volna, hogy egyszer ilyen helyzetbe fog kerülni, hogy valaki könyvet ír róla. A munkafolyamatról megjegyezte: „A légkör olyan volt, mintha csak kávéznánk és beszélgetnénk – a két-három óra úgy telt el, mintha csak tíz perc lett volna.” Mint megfogalmazta, nem volt véletlen, hogy Molnár Judit a kötet szerzője, mivel érezte, hogy ő valóban kíváncsi rá. „Nagyon jólesik az embernek, ha megjelenik róla egy könyv, ezt nem lehet tagadni. Ez az életnek egy nagyon szép ajándéka” – zárta gondolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában