Visszavont előterjesztés

2022.01.27. 08:30

A paptamási ipari parkról vitáztak a megyegyűlésen

Rendes havi közgyűlését tartotta szerda délután a megyeháza dísztermében a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Valamennyi határozati javaslat simán átment, az egyetlen komolyabb vitát egy olyan előterjesztés váltott ki, mely vissza lett vonva a napirendi pontok közül.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

A visszavont előterjesztés azt tartalmazta, hogy hagyják jóvá a felszámolt Bihar Megyei Ipari Parkok Rt. aktívumtranszferjeit célzó szerződésnek az aláírását. A különféléknél Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ frakcióvezetője megjegyezte: a megyevezetés visszavonta a ipari parkkal kapcsolatos határozati javaslatot, mivel szerinte tudomást szerzett arról, hogy az ellenzék ismét tartózkodott a szakbizottságokbeli szavazásoknál. Az RMDSZ azért tartózkodott, magyarázta, mivel a paptamási önkormányzati vezetőkkel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy decemberben az ottani tanács visszavonta egy korábbi határozatát, mellyel az elmúlt nyáron zöld utat adott a megye által megvalósítandó iparipark-projektnek. Az indok egyszerű volt: egyetlen, az iparipark-hálózat jövőjét firtató megyei tanácsi dokumentumban sem szerepelt az autópálya szomszédságában levő ezen település, csupán Belényes, Vaskohsziklás, Élesd és Margitta. A paptamásiak ebből tehát azt a következtetést vonták le, hogy a község azt kockáztatja, hogy elveszíti nem csupán a 7 hektárnyi tulajdonát, mely a megyei tanácshoz került volna át, hanem valamilyen nagyszabású beruházást is. „Két egyszerű kérdésem van. Ezzel a ma visszavont előterjesztéssel – amennyiben legközelebb ismét napirenden lesz és átmegy –, a területek visszakerülnek a helyi önkormányzatok (Mezőtelegd, Székelyhíd és Paptamási) tulajdonába? Igen vagy nem? A másik dolog pedig az volna: milyen garanciát kap Paptamási község arra nézve, hogy az ADLO (Nagyváradi Helyi Fejlesztési Egyesület) további lépéseket tesz azért, hogy meglegyen az iparipark-minősítés, és körülbelül milyen határidőn belül? Ugyanakkor, amennyiben legközelebb megszavazzuk az előterjesztést, személyes ígéretet tesz-e Ilie Bolojan tanácselnök arra, hogy Paptamási nem veszíti el ezt az értékes területet, és lesznek ott fejlesztések?” – fogalmazott Borsi Imre Lóránt.

 

Válaszként Mihaela Roșan jogtanácsos vázolta fel (Ilie Bolojan nem volt jelen a tanácsülésen), hogy a megyei tanács az ADLO-n keresztül folytatta a lépéseket, hogy elnyerje az iparipark-minősítést a minisztériumtól. Decemberben a megye megkapta a Paptamási önkormányzat említett visszavonó határozatát. A megye előzetes panaszt nyújtott be ezen határozat ellen, mivel szerinte nem lehetett volna visszavonni, mert jogi következményekkel járt. Meglátásában tehát a terület nem vész el, jelenleg a megye köztulajdonában van, az ADLO-nak csupán egy adminisztrációs joga van ezen aktívum felett, a megye nevében jár el, a terület pedig kizárólag iparipark-fejlesztésre van hasznosítva.

 

Egy átment határozati javaslat azt tartalmazta, hogy a megyei tanács együttműködési megállapodást köt a nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt.-vel (ADP) a megye területén veszélyben levő állatok gondozása érdekében. A szabályok érdekében a menhelyre való szállításról szóló rendeletet a rendőrség bocsátja ki. Ha a rendőrök azt állapítják meg, hogy egy állat veszélyben van, 45 napra szóló elhelyezési rendeletet bocsát ki, amit utólag közölnek a megyei tanáccsal, mely továbbítja az információt az állatok elhelyezésével foglalkozó szolgáltatóval, valamint a tulajdonossal, amennyiben ennek kiléte ismert. Az ADP biztosítja az állatok befogását, átvételét és elszállítását a menhelyre, a féregtelenítését, beoltását, elszállásolását és etetését. A 12 hónapig érvényes, de meghosszabbítható protokollum érdekében egy állat befogása 200 és 600 lejbe kerül, gondozása 5–50 lejbe/nap, az orvosi ellátása 50 vagy 100 lejbe.

 

A plénum megszavazta azt a társulási szerződést is, melynek célja a közúti infrastruktúra fejlesztése a nagyváradi metropolisz-övezetben. Az együttműködő felek a megyei tanács, a metropolisz-övezet fejlesztési egyesület, valamint Nagyvárad, Bihar és Hegyközpályi községek önkormányzatai. A megye ülteti gyakorlatba a projektet, a szükséges dokumentációk átvételétől és összeállításától kezdve egészen a kisajátítások befejezéséig, a finanszírozási összegek megpályázásáig, a közbeszerzési eljárások megszervezéséig és az építkezések felügyeletéig. A metropolisz-övezet fejlesztési egyesület átadja a műszaki dokumentációt a megyének, illetve az említett önkormányzatok is segítenek a megyének. Bihar község elvégzi a kisajátításokat és átadja az építkezési területet a megyei tanácsnak. A beruházást európai uniós forrásokból finanszírozzák, a Regionális Operatív Program 2021–2027 keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában