Figyelem!

2022.01.11. 17:00

A megelőzés kifejezetten fontos a síbalesetek elkerülése végett

A hétvégén lehulló hó felfrissítette a Bihar megyei sípályákat is, ezért sokan a síelést és snowboardozást választották hétvégi kikapcsolódásként. Pintér Istvántól, a Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat vezetőjétől érdeklődtünk az elmúlt napok eseményeiről.

Forrás: Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

Törő Enikő

 

A legnagyobb mennyiségű hó péntek éjjel hullott le, de szombaton is havazott a hegyekben, mondta el Pintér István szerkesztőségünknek hétfőn. Összesen 20 centiméter új hó van a pályákon, a Bihar-hágói és a biharfüredi sípályán is. Sokan a síelést választották és a sípályák körül kirándultak, azonban más kirándulóhelyekre nem igazán merészkedtek ki az emberek, ugyanis a látási viszonyok nem voltak túl jók.

Pintér István elmondta, hogy karácsonytól kezdődően vasárnap estig 34 hívás érkezett a hegyimentő-szolgálathoz. Ennek kétharmadánál sípályákon történő balesetek miatt telefonáltak: kéz- és lábtörések, ficamok, ütések, vágások (kant által). Továbbá rosszullétek miatt kértek segítséget és kisebb balesetek is történtek az üdülőtelepeken. Olyan esettel is találkoztak a hétvégén, hogy a gyerekek sípályákon maradtak, vagy akörül és a hegyimentők ügyeltek rájuk, amíg megtalálták a szüleiket.

Forrás: Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

Pintér hozzátette, hogy a balesetek nagy részét meg lehetett volna előzni, ha a sílécek jól lettek volna beállítva, illetve elég gyakorlottak lettek volna a kiválaszott pályához. A hegyimentők mindezért felhívják a síelők és snowboardozók figyelmet, hogy megfelelően szerelkezzenek fel, jól állítsák be a síléceket, viseljenek védősisakot, válasszák ki a megfelelő siklási sebességet a pályához és a gyakorlottsághoz viszonyítottan, tartsanak megfelelő távolságot a többi síelővel szemben, ne álljanak meg a pálya közepén és ha sérültet látnak, nyújtsanak segítséget és hívják a hegyimentőket. A túrázók figyelmét arra szeretnék felhívni, hogy megfelelő felszerelésben induljanak útnak, mindig nézzék meg indulás előtt az időjárás előrejelzéseket és érdeklődjenek a túraútvonalak állapota iránt a www.salvamontbihor.ro weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában