Változatos programok

2022.01.26. 16:00

A Magyar Kultúra Hete a Szacsvayban

A Magyar Kultúra Hete rendezvényfolyam csütörtöki eseményeire a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola Tudor Vladimirescu (Körös) utcai, elemi osztályos épületében is sor került. Az alternatív és hagyományos módszerrel oktató tanítók színvonalas és változatos programokkal készültek tanítványaik és partnerintézményeik közreműködésével. 

 

Az előkészítősök mondókákat tanultak a hét folyamán, majd azokat iskolatársaiknak is megtanították egy kellemes, udvari, kérdezgetős-felelgetős, közös játék kapcsán. Irányító pedagógusok Botos Orsolya és Kelemen Henrietta voltak. Az első osztályosok Weöres Sándor-verseket tanultak, majd azokat előadták a párhuzamos osztályokba járó társaiknak. A közös szavalásokat megzenésített versek bemutatása és ritmushangszerekkel való kíséret gazdagította. A programot koordinálták Antal Fórizs Enikő, Bányai Edina, Fechete Erika, Hevesi Anett és Németi Etelka tanítók. A másodikosok népi gyermekjátékokat tanultak, majd közös játékra is sor került az iskolaudvaron. A gyermekjátékokat Kovács Istók Andrea, Mihuţ Tímea, Popa Szomoru Edina, Szilágyi Mária és Takács Zsuzsanna tanítók irányították. A harmadikosok magyar népmeséket olvastak és dolgoztak fel, majd fakanál-bábokat készítettek, melyeket a mesék ihlettek. Ezeket a fakanál-bábokat egy kiállítás keretében minden tanuló megtekintheti a Magyar Kultúra Hete alkalmából vagy az azt követő napokban. A mesefeldolgozó és kézműves műhelyeket Kovács Anikó, Lovász Edit, Nagy Andrea és Pék Andrea tanítók vezették. 

A negyedikesek a rendkívül gazdag magyar mondavilág gyöngyszemeiből válogattak, olvasták majd feldolgozták azokat. A tanultakat képregény formájában rögzítették, melyeket minden iskolatársuk megcsodálhat a főbejárat hirdetőtábláján. Ezt a tevékenységsort felügyelték, és a megvalósításában támogatták tanítványaikat Körtvélyesi Kinga, Külüs Edina, Mihoc G. Annamária, Székely Anna tanítók. 

 

A Szacsvay Imre Általános Iskola partnerintézményei közül a nagyváradi tanítóképzősök mutattak be interaktív, zenés irodalmi műsort iskolánk tanulóinak, Kiss Tünde tanárnő irányításával, délután pedig a Szacsvay Kollégium tehetséges fiataljai által összeállított zenés-táncos produkciót tekinthették meg a kisdiákok, melynek kezdeményezője a bentlakás pedagógusa, Csengeri Brigitta volt. A magyar kultúra napjának programját összeállították és a programok lebonyolításáért feleltek Alföldy Andrea és Fechete Erika tanítók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában