Élménybeszámoló

2021.12.20. 12:00

Varga Csaba: A Dhaulagiri mindenért kárpótolt, amiért az Everest nem

Vetített képes élménybeszámolót tartott csütörtökön idei magashegyi expedícióiról Varga Csaba váradi hegymászó a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota alagsori rendezvénytermében.

Pap István

 

Varga Csaba idén májusban kísérelt meg feljutni oxigénpalack nélkül a világ tetejére, azaz a 8849 méter magas Mount Everestre. Ez a próbálkozás sikertelen maradt, amit azonban kárpótolt az, hogy októberben feljutott a világ hetedik legmagasabb csúcsára, a 8167 méteres Dhaulagirire. A püspöki palota rendezvénytermében összegyűlt szépszámú közönségnek Varga Csaba elmondta, hogy 2020- ban tervezte megmászni a Mount Everestet, de a világjárvány közbeszólt, és így csak az idén nyílt lehetősége megpróbálkozni a csúcs meghódításával. Idén áprilisban érte el az alaptábort, majd az akklimatizációs kör után várta a kedvező időablakot, amikor megkísérelhette volna a csúcstámadást. „Mivel 2020 kimaradt, nagyon sokan jelentkeztek a hegyre, kb. 600–700 ember akarta megmászni, ebből négyen oxigénpalack nélkül, de egyikünknek sem sikerült” – mesélte Varga Csaba, aki így folytatta: „Május 20. körül szokott lenni jó időablak, de ha az ember nem használ oxigént, sokkal jobban fázik, ezért nagy probléma a szél”. Egész idő alatt folyamatos volt a szél, sőt, hatalmas hóviharok is voltak, a hegy esélyt sem adott neki a csúcstámadás-kísérletre. Varga Csaba akkor döntötte el, hogy felhagy a hegy meghódításával, amikor egy hatalmas lavina zúdult le valahol a 2. számú tábor közelében, aminek csak a szele szétszakította a táborban várakozók sátrait. „Ez olyan pszichikai pont volt, hogy úgy döntöttem, nem folytatom tovább” – fogalmazott a hegymászó, aki június 3-án ért haza. 

 

„Magam alatt voltam, de egy-két hét után, miután kipihentem a fáradalmakat, szövögettem a terveket az őszi szezonra. Két lehetőség volt: a Manaszlu és a Dhaulagiri. A Manaszlut már megmásztam, ezért a Dhaulagirire esett a választás” – mesélte tovább. Szeptember közepén indult az expedícióra, és október elsején már meg is mászta a Dhaulagirit. Elárulta, ennek a hegynek egyik nehézsége, hogy nagyon csapadékos, szinte mindennap hull a hó, ezért is nagyon szeszélyes a világ hetedik legmagasabb hegye. Az Everesttel ellentétben ez az expedíció mondhatni tökéletesen sikerült Varga Csaba számára: „23 napig tartott, 13 nap alatt másztam meg a hegyet, csak egy akklimatizációs kört tettem” – részletezte, majd felidézte, hogy baljósan kezdődött a csúcstámadása, mert elvesztette a külső, vastag, kétujjas kesztyűjét, de egy visszafelé jövő serpa kölcsönadta neki a sajátját, így tudta folytatni útját, és a hegycsúcson felmutatta a Nagyvárad feliratú magyar lobogót. „Az Everest nagyon szép hegy, nagyon sok tapasztalatot nyertem az expedíción, de mindenért kárpótolt a Dhaulagiri. Most nekem van a legtöbb, öt nyolcezresem a magyar hegymászók közül” – fogalmazott Varga Csaba, megemlítve, hogy mindegyik hegyre oxigénpalack használata nélkül jutott fel. Erőss Zsoltnak tíz nyolcezres csúcsa volt, ő a Mount Everesten az utolsó száz méteren oxigénpalackot használt.

Az élménybeszámoló után vetítették le azt a huszonhat perces filmet, amelyet a két helyszínen a Varga Csaba által készített mozgóképes és fényképfelvételek alapján állított össze Villányi Zoltán televíziós újságíró. A vetítés után pedig Varga Csaba válaszolt a közönség köréből érkező számos kérdésre, például arra, hogy milyenek a hegyen a fényviszonyok, mivel tölti a csúcstámadás előtti, sokszor hosszúra nyúló várakozási időt, vannak-e élőlények akkora magasságban? stb. Az esemény végén 2022-es, a hegyeken fotózott képekből összeállított egyedi falinaptárát dedikálta Varga Csaba az érdeklődőknek. A Magyar Polgári Egyesület által létrehozott Polgári esték rendezvénysorozat eseményét a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában