Jóváhagyás

2021.12.10. 14:00

Új épület a Széchenyi-téren

A nagyváradi területrendezési bizottság (CMUAT) december 8-iki ülésén jóváhagyta a Széchenyi téren (Traian park) építendő irodaház tervét.

Fotó: Claudia Bonchis

BN-összeállítás

 

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kérte a főépítészi hivatal jóváhagyását erre a régebbi tervre, tudatja közleményében az önkormányzat. Az idők folyamán több elképzelés is napvilágot látott, ezért, mint arra Arina Moș alpolgármester emlékeztetett, a váradi városrendezési bizottság a Zonális Műemlékvédelmi Igazgatósággal közös gyűlést is tartott annak érdekében, hogy kiválasszák a legjobb, mindenki számára elfogadható tervet és végül sikerült is egyezségre jutni. Az épületnek három emelete és egy visszahúzott emelete lesz. A földszinten kereskedelmi helyiségek, az első emeleten pedig irodák kapnak majd helyet, a felsőbb szinteken lakások lesznek. Az épületet a Széchenyi tér felől lehet majd megközelíteni. Külön parkolóhelyeket nem ír elő az elfogadott terv, az autósok a közelben lévő parkolóházban állhatnak majd meg. A hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy a most jóváhagyott terv főként a Széchenyit tér felőli rész beépítésére vonatkozik, de egy második etapban lehetőség lesz a Széchenyi tér és a Franz Schubert utca sarkának magánbefektetéssel történő fejlesztésére is.

Ugyanezen a gyűlésen hagyták jóvá azt a tervet is, melynek értelmében felújítják a Friedrich Schiller Német Tannyelvű Líceum Shakespeare utca 22. szám alatti ingatlanát. A munkálatok során megerősítik az ingatlant és a hőenergia-hatékonyságot is növelni fogják. A tanintézmény épületeinek a homlokzata rossz állapotban van, nagy a hőveszteség, már csak ezért is környezetbarát és hatékony hőszigetelési megoldásokat alkalmaznak a felújítás során. Konkrétan kicserélik a nyílászárókat, teljesen megújulnak a fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek, a hővisszanyerővel ellátott mechanikus szellőztető rendszerek, beleértve a passzív hűtőrendszereket is; az ingatlanokat csatlakoztatják a központi fűtési rendszerekhez. A bútorokat kicserélik, modern oktatási és taneszközöket is beszerelnek, a szelektív hulladékgyűjtést ösztönző megoldásokat alkalmaznak, és a közös ideiglenes hulladéktároló platformot is kicsinosítják. „Az épület európai színvonalú körülményeket biztosít majd, annál is inkább, mert mind az épületen belül, mind azon kívül nagyszabású felújítási munkálatokat terveznek” – mondta a terv kapcsán Radu Fortiș, a nagyváradi városháza főépítésze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában