Fűtési berendezések

2021.12.15. 15:00

Tűzmegelőzési intézkedések a téli szezonban

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tájékoztatja a lakosságot a téli időszak tűzvédelmi intézkedéseiről, amelyeket a Bihar Megyei Katasztrófavédelem határozott meg.

Forrás: nwmgroups.hu

BN-összeállítás

 

A javasolt tűzvédelmi intézkedések a következők: ellenőrizzük a fűtési berendezéseket, javítsuk meg és tisztítsuk ki a kályhákat és a kéményeket a jobb füstelvezetés érdekében; ellenőrizzük a tűzoltó készülékeket, ezeket töltsük fel és védjük a fagy ellen; ellenőrizzük a vízellátó berendezéseket, és ezeket is óvjuk a fagytól. Készítsük elő a hóeltakarító eszközöket, amelyekkel hamar elhordhatjuk a havat a vízforrásokhoz vezető utakról, a raktárak bejáratai elől stb. Ügyeljünk arra, hogy a kályhák ne melegedjenek túl, mert a hősugárzás miatt meggyulladhatnak a közeli tárgyak. 

 

A háztartásban

 

A hideg évszak beköszöntével az otthoni fűtési rendszerek és készülékek használatával a tűzveszély is megnő. Ezért fontos, hogy a kéményeket kizárólag szakképzett kéményseprő tisztítsa meg, és szakember végezze el a javításait. A korom meggyulladhat a nem megfelelően kitisztított kéményekben, ami 800–1000 fokos hőmérsékletet eredményezhet. A padláson a kéményt be kell vakolni, különben a repedéseken keresztül a szikrák bepattanhatnak és tüzet okozhatnak, főleg ha a padláson gyúlékony anyagokat tárolnak. Tilos meghibásodott kályhákat, lyukas lefolyócsöveket, házilag gyártott rezsót, rögtönzött elektromos berendezéseket és nem megfelelő biztosítékokat használni. Tilos fát szárítani a fémkályhán, ruhát szárítani a tűzhely fölött, és a tüzet felügyelet nélkül hagyni. Szintén fontos, hogy lefekvés előtt ne tegyünk fát a tűzre, és a gázkályhák lángját se hagyjuk felügyelet nélkül éjszakára. A fatüzelésű kályhák elé fémedényt kell helyezni: ez megakadályozza, hogy az égő fa véletlenül a padlóra essen, és lángra lobbantsa az ott lévő gyúlékony anyagokat. A hamut és az égési törmeléket külön erre a célra használt gödörbe helyezzük, és oltsuk el vízzel. Tilos a nyomásszabályozó (óra) nélküli, sérült tömítésű vagy repedt gumitömlőjű cseppfolyósított gázpalackok használata. Szigorúan tilos égő lánggal ellenőrizni azt, hogy szivárog-e a gázpalack vagy a földgázzal működő fűtésberendezés tömítése, ezt csakis szappanos vízzel végezzük. Ha gáztűzhelyen gyújtunk tüzet, először szellőztessük ki a helyiséget, és mindig először a gyufát gyújtsuk meg, és csak ezután nyissuk ki a gázcsapot. Tilos az épületek padlásán különböző módon rögtönzött füstölők használata, vagy azok elhelyezése fészerekben, aknákban vagy gyúlékony anyagok közelében. A füstölőkamrákat téglából kell megépíteni a többi épülettel közvetlenül nem érintkező helyre. A vízforrásokhoz vezető utakat folyamatosan tisztítsuk meg a hótól, a jégtől, és mindig maradjanak szabadon. Óvintézkedéseket kell foganatosítani annak érdekében is, hogy a gyerekek ne okozzanak tüzet. Például ne hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül olyan helyiségekben, ahol fűtésre vagy főzésre szolgáló és működőképes kályhák, olajfőző és világító lámpák vannak. Ne engedjük, hogy a gyerekek bármilyen formában is (gyertyával, gyufával, öngyújtóval stb.) égő lánggal játsszanak. Felügyelet nélkül hagyott gyerekek nem léphetnek be takarmányraktárba, fészerbe, padlásra, istállóba olyan eszközökkel, ami tüzet okozhat. A gyerekek csak felnőttek jelenlétében használhatják az elektromos háztartási gépeket (vasaló, radiátor stb.) vagy a gáztűzhelyet. 

 

Kályhatelepítés 

 

A hőtárolós és hőtároló nélküli kályhák telepítése és használata során a következő szempontokat kell figyelembe venni: a fémkályhákat egy méter távolságra kell elhelyezni a fából vagy más, gyúlékony anyagból készült falaktól. Ha a fából készült falak szigeteltek, akkor a távolság lehet 70 centiméter is. A szigetelés úgy történik, hogy a falat élére fektetett téglákkal takarják be, a kályha magasságát és szélességét is legalább 50 centiméterrel meghaladó felületen. A fémkályhákat nem szabad közvetlenül a gyúlékony padlóra helyezni. Ha a kályha lábainak magassága meghaladja a 25 centimétert, akkor azokat téglaalapra kell helyezni. Tilos a meghibásodott ajtójú kályhák használata. Tilos benzinnel vagy más gyúlékony folyadékkal tüzet gyújtani a kályhában, illetve olyan hoszszú fát betenni, amitől nem lehet becsukni a kályha ajtaját. A téglakályhák padlóján, az ajtó előtt egy 70x50 centiméteres fémlemez legyen elhelyezve; tilos a fémkályhától kevesebb mint egyméteres távolságra szárítani a ruhákat, illetve a szennyest vagy más gyúlékony háztartási cikket tartani. A kályhában égő tüzet ne hagyjuk felügyelet nélkül, illetve ne bízzuk rá a gyerekekre. A vakolt téglakályhák esetében a kémények falazata legyen legalább 25 centiméter vastag, a kémény és a födém közötti térbe helyezzünk azbesztréteget. A tetőn áthaladó kémény falának külső oldala legyen legalább tíz centiméter távolságra a tető gyúlékony anyagaitól. A kémények minimum 50–80 centiméterrel legyenek magasabbak a tetőnél. A kéményeket folyamatosan karban kell tartani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában