Rongálás

2021.12.31. 14:16

Tönkretették a Marossy-emlékművet

Nem egyszerűen megrongálták, hanem helyrehozhatatlanul tönkretették ismeretlen tettesek a püspökfürdői Marossy Anna-emlékművet és emléktáblát.

Forrás: Daniel Dan

BN-összeállítás

 

A püspökfürdői termáltó mellett felállított emlékművet az idők során többször megrongálták, most azonban olyan súlyos támadás érte, hogy annak alkotója, Daniel Dan képzőművész is úgy látja, hogy a mű helyrehozhatatlan károkat szenvedett. „Nem akarok mások nevében beszélni, de számomra minden mű, amely elhagyja a műtermet, a lelkem egy kis darabját hordozza, mert nem hiszem, hogy pusztán kalapáccsal és vésővel életet lehet lehelni a kőbe. Ezt a fotót kaptam, és el sem tudom mondani, mennyire elszomorít. Nem ez az első eset, hogy a Püspökfürdőben található alkotást megrongálják. Korábban már megjavítottam, de ezúttal nem hiszem, hogy bármit is lehet tenni, olyan gyűlölettel pusztították el, amit nem tudok megmagyarázni magamnak. Ezt a tavirózsát Marossy Anna, jeles bihari biológus emlékére készítettem, aki a természet igazi szerelmese és védelmezője volt" – írta Facebook-oldalán Daniel Dan. 
A lótuszvirágot – melyet Marossy Anna élete során behatóan tanulmányozott – ábrázoló emlékművet 2016-ban, a természetvédő halálának egyéves évfordulóján helyezték ki a püspökfürdői termáltó közelében. Az emléktábla és emlékmű kihelyezésének ötlete az Aqua Crisius Egyesülettől származott, mely akkoriban a természetvédelmi terület gondnoka volt. A márványból készült emlékművet többször megrongálták az évek során, ezért az Aqua Crisius leszedette a lótuszvirág szirmait, de most a lótuszvirág-ábrázolás levelét és az emléktáblát is megrongálták.
Marossy Anna (1931–2015) az ország egyik legjelentősebb biológusa, illetve természetvédője volt, folyamatosan támogatta és szorgalmazta a környezetvédelem oktatását a gyerekek körében. Az ő tiszteletéére nevezték el Marossy-sétánynak Nagyváradon az Ezredévi emléktér Körös-parti sétányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában