Gótikus műemlék

2021.12.23. 12:00

Tatarozzák a református gyülekezeti termet Szalárdon

Tóth Zsigmond

 

Bihar megyében kevés gótikus műemlék maradt meg épen. Ezek közé tartozik a Nagyváradtól 24 kilométerre, északkeletre, a Berettyó bal partján fekvő Szalárd település református temploma, amelyet az 1400-as évek első felében kezdtek el építeni. A templom homlokzata a ferences templomokra jellemző stílust követi. A szentélyben falfestmények kerültek elő. A Csákiak temetkezőhelyéül is szolgáló templom a család református hitre térésével a 16. század második felétől református templomként szolgál. 

Gyülekezeti élet 

 

A gyülekezet belsőleg szépen felújított lelkészi hivatalában beszélgettünk Varga Botond Endre lelkipásztorral. A lelkész elmondta, hogy az egyházközségnek mintegy ezer híve van, a vasárnap délelőtti istentiszteleten általában az egyháztagok tíz százaléka vesz részt, míg az ünnepek alkalmával ez az arány magasabb. A rendezvények színes palettájával (például a különböző korcsoportoknak szóló bibliaórák, a különféle programok, kirándulások, nyári gyermek- és ifjúsági tábor, gyülekezeti napok, kulturális események) széles réteget próbálnak megszólítani. Noha a világjárvány miatt ezen rendezvények száma csökkent, de reménnyel néznek a következő év elé. Amint a lelkipásztor elmondta, a heti rendszerességgel megtartandó vallásórák mellett a hónap első vasárnapján megszervezett gyermekistentiszteleteken a kicsik nyelvén szólal meg az örömhír, olyan szakképzett pedagógusok irányításával, akik szívügyüknek tekintik a szolgálatot. A gyülekezetnek saját közösségi oldala is van, ahol rendszeresen élőben közvetítik a vasárnap délelőtti istentiszteleteket. 

Infrastrukturális beruházások 

 

A gyülekezeti terem belső felújítása 2017-ben a vallásügyi államtitkárság és az RMDSZ segítségével valósult meg. Az 1990-es évek elején épült gyülekezeti termet megpróbálták a mai kor igényeihez igazítani. Az elavult ajtókat és ablakokat modern nyílászárókra cserélték, de megújult az egész elektromos hálózat is. Ezekben az években korszerűsítették a fűtéshálózatot is. Az egyes gyülekezeti alkalmakon nagy szolgálatot tesz az akkor beszerelt vetítő. A terem karzati részén könyvtárat és ifjúsági teret alakítottak ki. Az idén elnyert pályázati összeget (70 ezer lej) a gyülekezeti terem külső felújítására kérte és kapta az egyházközség. A lelkipásztor és a presbitérium elképzelése szerint a felújítást úgy szeretnék kivitelezni, hogy az szervesen illeszkedjen a műemléktemplom és a régi parókia környezetébe. Ennek érdekében Emődi Tamás műemlékvédelmi mérnök szakvéleményét is kikérték. Bíznak benne, hogy a megújuló gyülekezeti terem a hamarosan felújítás alá vonandó templomtoronnyal és az elkészült bölcsődével együtt Isten dicsőségét és a szalárdi reformátusság ügyét szolgálja. „Ahhoz, hogy megfelelő módon tudjuk szolgálni a közösséget, kell a jelenlét minden képviseleti szinten. Ott kell lenni helyben, a megyében és országosan is. (…) Ahogyan az elmúlt években is, mindig segítjük a magyar egyházakat, most is sikerült” – nyomatékosította lapunknak adott nyilatkozatában Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában